fallback

Масовият бой на бежанци в Харманли не е феномен за България

Трябва да се затегне контролът, смятат Марияна Стоянова и Мохд Абуаси

31.08.2016 | 08:31 Автор: Ирина Георгиева

"В Харманли е най-големият център за настаняване на бежанци и е естествено някак си да има вътрешни конфликти, когато броят на хората се увеличава, а той за последните седмици от 250-300 души е нараснал на 1500 души. Преобладават самите мъже. Това е доста обективен факт. Да не говорим за възможността да внасят алкохол, което допълнително усложнява ситуацията, след работното време на служителите в центъра". 

Това коментира директорът на Бежанско-мигрантската служба към БЧК Марияна Стоянова в България сутрин, по повод масовия бой в бежанския лагер.

По думите й това сбиване не е феномен за България, но за първи път толкова много хора участват в сбиването.

"Колегите коментират, че когато различни етноси, особено, когато голям брой сами мъже са настанени в един център, много често елементарни поводи предизвикват конфликти, които се разрастват. От елементарния повод тръгва един голям конфликт и това застрашава сигурността на хората, настанени в самия център, така може да излезе и извън него", обясни Стоянова.

Според директора на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси едва ли може да се говори за междуетнически конфликт. Това, което го е впечатлило е, че 800 души са се включили в това сбиване. Според него това не е нормално и показва какви проблеми предстоят за нас.

"По-голямата част от тези хора ще излязат, ако получат статус и те ще бъдат по улиците на София. С такъв манталитет, с тази култура, която носят мисля, че за нас това ще е проблем и ще трябва да се реши още сега", посочи Абуаси.

Със сигурност има такива елементи като "провокатори, бандити и бивши терористи - както искате ги наречете", добави той.

Профилът е на хора с много ниско образование, които не са имали шанса в страните на произход да имат по-добро образование, обясни Стоянова. По думите й вторият момент, който е абсолютно определящ - "това са едни изключително травмирани хора и разочаровани от невъзможността да продължат".

Според експертите контролът трябва да се засили на влизане и на излизане от приемателните центрове и много стриктно да се спазва вечерният час.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback