България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

САЩ местят ядреното си оръжие, защото Турция не е надежден партньор на НАТО

Анкара се сближава с Москва, може да има последици, коментира журналистът от EurАctiv Георги Готев за Bulgaria ON AIR

19.08.2016 | 09:30 Редактор: Тодор Петров
САЩ местят ядреното си оръжие, защото Турция не е надежден партньор на НАТО

Онлайн изданието EurActiv съобщи, че САЩ са започнали да местят ядрените си оръжия от Турция в Румъния. Решението на Вашингтон е тълкувано като илюстрация на повишаващото се напрежение между САЩ и Турция след опита за преврат от 15 юли.

Зам.-главният редактор на EurАctiv.com Георги Готев коментира темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, акцентирайки върху тезата, че Турция вече не е надежден партньор на НАТО и се сближава с Русия. 

"Общият фон подсказва, че в тази информация има много истина. Турция вече не е надежден партньор на НАТО и се сближава с Русия. Имаше изказвания на руски генерали, че те ще използват турска база, където е разположено американско оръжие. Има и заплахи от главен редактор на турски вестник, близък на правителството, който настоява Турция да вземе американското оръжие за заложник, докато Фетхуллах Гюлен не бъде екстрадиран от САЩ", обясни ситуацията Георги Готев.

Той е на мнение, че реакцията на НАТО се позовава на декларация след срещата във Варшава, в която се казва, че страните членки са длъжни да осигурят сигурността на американското ядрено оръжие в Европа. 

"Това оръжие повече пречи, отколкото помага на САЩ. Говори се за стотина бомби, но те не биха помогнали на САЩ в борбата с "Ислямска държава". На Румъния й е крайно неудобно да признае, че приема такова оръжие на своя земя", каза още журналистът.

Запитан за бъдещите последствията за НАТО, ако САЩ напусне военновъздушната база в Инджирлик, Георги Готев посочи, че очаква много сериозна реакция от Москва.

"Вероятността Турция да загуби членството си в НАТО не трябва да се подценява и ще има огромни последици. Наблюдава се голямо сближаване между Русия, Турция и Иран", добави от Брюксел журналистът.