България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Само за година: 14 нови наркотични вещества у нас с неясни последици

Все повече ученици експериментират с трева и със синтетични канабиноиди, съобщи Петя Радкова в България сутрин

10.08.2016 | 09:30 Редактор: Ирина Георгиева
Само за година: 14 нови наркотични вещества у нас с неясни последици

През последната година са навлезли 14 нови наркотични вещества, които са неидентифицирани за България и не са ясни последиците от тях. Това съобщи психологът и старши експерт по превенция за намаляване на вредите от Националния център за наркомания Петя Радкова в България сутрин.

Никой не може да каже с точност какво се случва по училищата - "разменят се едни пликчета, едни чайчета с неуточнен произход и последици", посочи тя. По думите й непредвидимо е какво ще се случи с човек след употребата на такива вещества, а и понякога дори се стига до смърт още след първия път.

"Ако от хероина се знае какви са последиците, взимането на някакъв друг симулант, то тук е абсолютно неизвестно. Липсва информираност какво влиза на пазара", обясни психоложката.

Превенцията я има и тя се засилва все повече и повече, смята Радкова. Според нея обаче не е ясно каква чуваемост има.

"Във възрастта между 13 и 19 години, експериментът е почти задължителен - "да видим какво ще се случи, на мен нищо няма да се случи, слуховете какво се чува и вижда след употребата". Дизайнерско означава нещо уникално, нещо създадено по различен начин, нещо индивидуално", обясни Радкова.

В България се увеличава тенденцията учениците да експериментират с канабис - с нормалната трева и със синтетични канабиноиди, съобщи тя. По думите й спада употребата на амфетамини, навлиза употребата на метаамфетамини. 

Децата се закачат някои повече, а други по-малко - зависи от социалните групи и родителския капацитет, посочи психоложката. Според нея решението се крие в това да се говори с децата, да се разказва за последиците и рисковете от употреба на наркотици на достъпен за тях език, а не да се събужда апетитът към тях от подобни експерименти.

"Променя се профилът на наркозависимия - ако беше изпаднал и търсеше начин, за да успокои свои нужди, а сега всичко започва с един експеримент - да има екшън, адреналин, да не е еднообразен", добави тя.