България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Соларен импулс 2 обиколи Земята без капка гориво

Невъзможното днес, утре ще е възможно, каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR проф. Димо Зафиров

27.07.2016 | 08:51
Соларен импулс 2 обиколи Земята без капка гориво

Проф. Димо Зафиров уточни пред Bulgaria ON AIR, че самолетът е имал двама пилоти на борда, но се движи само със слънчева енергия. 

"Следващата стъпка на Солар е безпилотен самолет със слънчеви батерии, който може да не каца изобщо. Това ще бъде третата версия, която създателите планират", обясни в Сутрешния блок проф. Зафиров. 

Той каза още, че по този начин се ползва енергия, която така или иначе достига до Земята. 

"Практически не се променя с нищо енергийният баланс на  Земята. От гледна точка на промяна на климата, това е много голяма стъпка", посочи професорът. 

Според него "невъзможното днес, утре ще е възможно. Технологиите с такава скорост се развиват, че ние не можем да смятаме, че ще има проблеми от използването на тази енергия", заяви гостът. 

По думите му предимството на Солар импулс е, че се зарежда  по време на полета. 

"Очаквайте пътнически полети от него. Той е двуместен и се надяваме следващата година да има и пътници", сподели професорът.

Той обясни, че електрическата енергия е изключително перспективна и електрически самолет с пътници на борда се очаква в най- скоро време. 

Зафиров припомни, че е имало проблем с батериите на Соларен импусл 2. 

"Над 100 външни експерти са участвали в неговото създаване и над 50 технически лица. 170 млн. евро е сумата, която е изразходвана за този проект. Огромен труд и огромни усилия бяха положени, за да се реализира този полет", сподели професорът.

Той каза, че Соларният импулс е европейски проект, с европейски създатели.  "Европа прави за 4 пъти по- малко средства една иновация, отколкото САЩ", посочи проф. Зафиров.