България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Владимир Пилософ: Фондът за лечение на деца в чужбина работи!

Не се обсъждат същностните проблеми на Фонда, посочи той

18.07.2016 | 09:17 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Владимир Пилософ: Фондът за лечение на деца в чужбина работи!

Фондът за лечение на деца в чужбина работи. Това коментира неговият директор проф. Владимир Пилософ в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му през изминалите над 2 месеца за лечение в чужбина са изпратени поне 150 деца.

Проф. Пилософ коментира и сигнала на баща на момиченце, лекуващо се в Германия, че по вина на Фонда, тя няма квартира. По думите му случаят е бил много тежък, но проблемът вече е решен.

 

Това беше потвърдено и от бащата Николай Иванов. 

"Проблемът е решен, благодарение на българския Фонд, за което съм много благодарен. Човекът направи всичко възможно, за да тушира проблема и да намери решение", посочи той.

Иванов обаче заяви, че е притеснен от лошата комуникация с Фонда. По думите му служителите не четат имейлите и съответно не им отговарят. Според него те разчитат на устната комуникация. 

Служители на Фонда са разговаряли по телефона многократно с Иванов, отговори проф. Пилософ. Според него обаче никой не се замисля и не обсъжда същностните проблеми на Фонда.

"Фондът е една инвестиция на държавата в детското здравеопазване. Около 12-13 млн лева годишно се изразходват от този Фонд. Само около 1% са от дарения, докато по-голямата част от парите идват от данъците", обясни проф. Пилософ.

Фондът е една особена структура и не е само една администрация, която прехвърля папки или само осъществява логистиката с хотели, добави той. По думите му администрацията му се състои от 8 души, които работят напрегнато, за да покрият всички нужди.

"Обществото задава ли си въпроса защо се налага да пращаме деца за лечение в чужбина? Няма отговор и дискусия по тези въпроси", подчерта проф. Пилософ.

Той посочи още, че Фондът съществува от 2004 г. и към момента няма направен нито един анализ за цялостната му работа.

Преди няколко дена Десислава Хормузова – член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина заяви за Bulgaria ON AIR, че е притеснена от проекта за нов правилник на дейността на Фонда. Тя предложи той да бъде свален и оттеглен от Здравното министерство и призова да се създаде  работна група от широк кръг експерти, граждански организации и всички заинтересовани, които да изготвят нов правилник.

Правилникът заради това е поставен на сайта на Министерството, за да се обсъди, отговори проф. Пилософ.

"Целта на промените е единствено да бъде подобрена работата на Фонда. Второ - тя да стане по-експедитивна, по-рационална и съобразена със сегашното състояние на българското здравеопазване и възможности. Както и необходимостта от подобряването на контактите с чуждите болници, защото те в момента са развити на случаен принцип", коментира той.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
vlado_bo@abv.bg
преди 7 години
Ние знаем, че фонда работи, ама как работи се пита в задачката? Целите винаги са такива, а накрая се оказва точно обратното. Защо се наложи смяна на ръководството и промяна на начина на работа след като не е имало протести и работата е вървяла добре? Сега ще тръгне още по-добре ли? Надали! С подобно компрометирано минало, този чиновник очевидно няма капацитета да твори добро за други освен за собствена изгода. Но, не аз имам думата тук, а хората нуждаещи се от услугите на фонда. Досега не съм чул да са щастливи от ставащото,а това че на някого е помогнато... нали това е целта - да се помага. Ще видим занапред, като се сравнят резултатите след година работа. Тогава ще стане ясно. Както казва чиновника - не е правен анализ. Е, след година време ще се направи и истината ще лъсне. Сигнализирай за неуместен коментар