България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стъки: Клише е, че ММА е опасен спорт

За година и половина имаме 9 медала от големи първенства, похвали се пред Bulgaria ON AIR председателят на федерацията Станислав Недков

14.07.2016 | 10:08 Редактор: Тодор Петров
Стъки: Клише е, че ММА е опасен спорт

Българските бойци завоюваха четири медала на провелото се в Лас Вегас световно първенство по ММА. Националите ни спечелиха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал, които ни изведоха на трето място в света в отборната класация. 

Председателят на Българската федерация по ММА Станислав Недков-Стъки гостува в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, където разказа интересни подробности за спорта, който набира все по-голяма популярност у нас.

"Очакван успех, знаейки как работим с клубовете по места. Тръгнахме за световното в Лас Вегас с много надежди, дори очаквах малко повече. Това е огромен успех за българския спорт - 3 място сред 53 държави в най-гоямото състезание по ММА, провждано някога в света", разказа Стъки за първенството в Лас Вегас.

Той обясни, че в България спортът навлиза едва през 2005 г., докато по света става популярен 12-13 години по-рано. Въпреки краткия период можем да се похвалим с големи успехи и имаме световни шампиони. 

"В началото се гледаше скептично на този спорт. Има си правила и съдии. Не съм виждал тежка контузия на състезание за толкова години. Имаме деца на по 10-12 години и те тренират съвсем спокойно. Здрави са и не се контузват - клише е, че спортът е опасен", добави председателят на федерацията, която съществува официално от година и половина.

"За този кратък период донесохме 9 медала от големи първенства. Министър Кралев ни даде оценка, че сме най-бързо развиващата се федерация. Увеличихме повече от 3 пъти броя на нашите клубове. Хората искат да бъдат част от този успех", коментира още Стъки, който се оплака от незаконните битки, които продължават да бъдат организирани.

Той подчерта, че хората, които не искат да се съобразяват с правилата, са много малко и според него не е това пътят на успеха. От федерацията често подават сигнали в институциите срещу незаконните боеве.

"Парите никога не стигат за нищо. Няма как да отречем помощта на Министерството на спорта, помагат ни и спонсори. В днешно време трудно се намират хора, които да дават пари за спорт", завърши един от най-известните ни ММА бойци, който призна, че се чуди дали да не се включи в поне още един бой.