България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мъжете настояват за закрила при бащинство, бизнесът се дърпа

Светослав Стефанов от Съюза на бащите и Ивелин Желязков от АИКБ коментират новия законопроект пред Bulgaria ON AIR

08.07.2016 | 08:03 Редактор: Луиза Божинова
Мъжете настояват за закрила при бащинство, бизнесът се дърпа

Трудовият кодекс да пази не само майките, но и мъжете при бащинство, докато детето навърши три години. Такъв законопроект беше обсъждан вчера от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предложението предвижда работодателят да може да освободи работещите татковци с предварително разрешение от Инспекцията по труда. Бизнесът обаче категорично възрази с аргумента, че това би натоварило системата и административно, и финансово.

"Изказани са някакви доводи, че бащите ще се възползват от това нещо, а реално не се вниква в същината на проблема, че така се дава допълнителна сигурност на семейството", коментира председателят на Съюза на бащите Светослав Стефанов в предаването "Сутрешен блок".

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пък заяви, че има сериозни аргументи законопроектът да не бъде подкрепян в този му вид. "Ние не сме казали, че категорично го отхвърляме, защото идеята има смисъл, изпълнението обаче не е направено по реда и по начина, по който трябва да се направи", подчерта той. "На първо място при всеки един проект трябва да се спазва Законът за нормативните актове - оценката на въздействието, финансовите измерения а предложението, съответствие с правото на ЕС. Ако тези неща не са изпълнени самият закон казва, че един такъв проект не подлежи на обсъждане", допълни Желязков.

По думите му, ако такъв проект бъде приет, защита за бащите ще има. Но законопроектът има много сериозни недостатъци. "Ако законопроект в този вид бъде приет, един работодател на практика, поради защитата, която този законопроект дава, не може да уволни работник, поради липсата на качества у него. Тоест работодателят ще трябва да му плаща заплата, която иначе би платил на човек, който има качества. Това не може да бъде цел на един закон", настоя Желязков.

"Случаите, в които едно семейство очаква дете и майката не работи, и цялата отговорност пада върху бащата, чух едни изказвания, че тези бащи трябва, ако останат без работа, не да търсят закрила от закона, а да се преквалифицират. Тоест този баща, който остава без работа, чака дете, трябва тепърва да се записва на допълнителни курсове, да ги финансира, да няма никакви доходи", каза Светослав Стефанов. "Ако в София хората получават по-големи заплати, то в останалите места знаем каква е реалността", подчерта той и допълни, че бягаме от момента какъв е процентът на безработицата в страната. "Всички знаем какво е положението на българите", заяви той.

Според Желязков обаче няма никаква пряка връзка между демографската картина в България, която се казва, че този закон ще подобри и самата идея, която е изложена в проекта. Той изтъкна това, че в България има най-дългото платено майчинство и запита риторично: "Подобри ли се демографската картина?"

"Този проект ще ощети не само държавата. Не случайно в проекта няма нито един ред колко ще струва, ако се приеме и кой ще го се плати", категоричен е Желязков. "На първо място трябва да се спази законът. В този вид ние няма как да го подкрепим ясно и категорично. Ние искаме да знаем какво ще струва на обществото и в частност на българския работодател."

Цялото интервю вижте във видеото: