България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Давим се, защото не спазваме правилата на плажа!

Флаговете не са просто цветове на вишките, каза пред Bulgaria ON AIR експертът по водно спасяване Борис Захариев

28.06.2016 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Давим се, защото не спазваме правилата на плажа!

Всяка година има немалко случаи на удавени хора по родното Черноморие. Според специалисти основен фактор за черната статистика е неспазването на правилата от хората и подценяването на ситуацията.

Хората не се съобразяват с правилата. Спасителят е там, за да ги ориентира в обстановката. Повечето удавяния стават преди или след работното време на спасителите. Някои хора не искат да се съобразяват с правилата и мислят, че на тях нищо не може да им се случи. Флаговете не са просто някакви цветове на вишките. Те дават ясни сигнали.

Това обясни експертът по водно спасяване Борис Захариев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR и припомни значението на флаговете, които спасителите поставят до своите постове.

При зелен флаг къпането е разрешено, но хората трябва да имат едно наум. Водата никога не е абсолютно безопасна. При жълт флаг има по-големи вълни и вятър, като се ограничава плуването с надуваеми предмети. Вятърът може да завлече хората навътре в морето. Червеният флаг забранява абсолютно къпането. Опасността е голяма.

От думите на Борис Захариев стана ясно още, че удавянията не се случват само на плажовете по морето. "Повечето удавяния стават в язовири и реки във вътрешността на страната", посочи той и подчерта особеностите на Черно море:

Черно море е доста особено, теченията и вълненията са много по-различни от тези на Средиземно море. Солеността на водата, която те държи отгоре, също. Водноспасителната култура е много важна и ценна. Не може да рискуваш и да очакваш, че няма да има проблем. 

Гостът на Ганиела Ангелова и Симеон Белев припомни, че в последните години над 6 000 спасители са обучени и според него не може да се говори за недостиг на кадри. 

"Трябва да мисли за това, как професията да стане по-атрактивна. Когато условията на заплащане са по-добри няма да има проблем с липсата на спасители", добави експертът.