България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студентите непреклонни, искат стипендии за всички

Държавата ни е длъжник, настоя пред Bulgaria ON AIR Яна Вангелова

20.05.2016 | 08:33 Редактор: Мария Аладжова
Студентите непреклонни, искат стипендии за всички

От 2004 г. държавните стипендии на студентите с отличен успех, възлизащи на 120 лв. месечно, не са увеличавани, пресметнаха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети и Васил Силяновски, който представлява Студентския съвет в СУ.

Освен, че стипендиите не са увеличавани от повече от 10 години, в последните два месеца имало и забавяне, посочи Вангелова. 

Преди няколко дни стана ясно, че студентите от неприоритетните специалности вече няма да получават европейски стипендии от 600 лв. на месец. Стимули за успех ще вземат само за студенти от т. нар. приоритетни професионални направления, сред които са инженерните науки, математиката, педагогиката и др.

По думите на Силяновски, студентите се чувстват обидени тъй като с приоритезирането на дадени специалности се получавало разделение. 

Според него въведената мярка не е правилният начин да бъде стимулиран приема в направленията, за които не достигат желаещи.

"Това не може да стане чрез отнемане на стипендии, това трябва да стане с реформи на заплатите на учителите", посочи той.

От друга страна бизнесът също не влага достатъчно в подготовката на млади кадри, посочи Яна Вангелова. 

Тя също изрази мнение, че е необходимо да бъдат преструктурирани проблемните сектори, които са очертани като приоритетни. 

На 16 май се проведе среща между ръководството на Министерството на образованието и науката и представители на студентските съвети във връзка с протеста на недоволните студенти:
"Не само Националното представителство на студентите беше инициатор на такава среща. Форматът беше много по-широк - не само от Студентския съвет, но и най-активните протестиращи в социалните мрежи. Основната идея обаче не е обяснението. Форматът на една такава среща изисква ние да преговаряме, за да достигнем до промяна, която да удовлетвори колегите ни", категорична бе студентката.

"Не съм готова да отстъпвам при положение, че става въпрос на ангажимент, който държавата е поела към студентите", заключи Яна Вангелова.

Целият коментар - във видеото!