България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разузнаването днес - наука, изкуство, част от бизнес културата

Студената война не е спирала, а се води с нови методи и средства, заяви ген. Тодор Бояджиев

09.05.2016 | 10:22 Редактор: Ирина Георгиева
Разузнаването днес - наука, изкуство, част от бизнес културата

Наука, изкуство, част от бизнес културата - това е разузнаването днес. Това коментира ген. Тодор Бояджиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Според дефиницията на шефа на френското разузнаване адмирал Пиер Лакост разузнаването днес е част от бизнес културата. Има най-различни определения. Първата книга, която написах в основата на този двутомник, беше "Шпионажът като занаят", където се опитвах да покажа какво е това разузнаване. Според руския генерал Груздов човек, който приема разузнаването като занаят, цял живот ще си остане занаятчия. Според него разузнаването е наука. Алън Дъглас е казал, че е изкуство", уточни той.

Разузнаването е сред най-старите професии - спомената е още от Сун-Дзъ - пет века преди Христа, посочи експертът. 

Българското разузнаване все още го има, смята ген. Бояджиев. По думите му в момента се преструктурира в държавна агенция, но "за съжаление има много по-малки възможности спрямо четвърт век".

"Българското разузнаване не трябва да стои с протегната ръка за просия, а с ръка за ръкостискане. Със съжаление смятам, че засега няма ръка за ръкостискане, която да поеме",  добави той.

Запитан дали Студената война продължава и днес, ген. Бояджиев отговори положително - "с нови методи и средства, след един период на оптимизъм".

"През 2000 г., което смятам за голям личен успех, успях да накарам, да привлека за съавторство в първата сериозна книга за разузнаването - двама шефове на ЦРУ, двама шефове на руското разузнаване, шефът на френското разузнаване адмирал Пиер Лакост, на немското разузнаване и на новото хърватско. Тогава на шега представянето на книгата беше май 2000 г. в Пловдив, вдигнахме лозунга, който имаше сериозно съдържание: "Шпиони от всички страни, обединявайте се!" Темата на кръглата маса беше "Свърши Студената война, а сега накъде?". Тогава общото настроение беше, че се отваря сериозна възможност за сътрудничество с общото зло", коментира експертът.

По думите му тогава всички смятахме, че Студената война свърши, но това не е било така. 

Според него в момента новото лице на тероризма е - "опаковка мюсюлмански екстремизъм и фанатизъм, съдържанието са парите".