fallback

Максим Ешкенази пред Bulgaria ON AIR: Изкуството е бягство от реалността!

Световноизвестната Симон Портер свири на цигулка в ефир и споделя за музиката, връзката между изкуствата, личния живот и любимото й хоби

07.04.2016 | 12:53 Автор: Луиза Божинова

Чувствам се прекрасно да бъда тук! Вчера направихме първата си репетиция с българската филхармония. Много харесвам работата с Максим, всичко това е много вълнуващо за мен. Успях да разгледам много малко от София, защото съм тук само от един ден, но това, което видях е много хубаво. 

Това каза световноизвестната цигуларка Симон Портър в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR. 

Тази вечер в 19.00 часа Портър ще изнесе концерт в зала "България". Музикантката ще изпълни концертът на Менделсон за цигулка, "Уестсайдска история" от Бърнстайн и части от суитите на "Ромео и Жулиета". 

"Изкуството по принцип е огледало на реалността, но също и бягство. За мен е много важно да бягаме от реалността по-често, каза на свой ред диригентът Максим Ешкенази.

"Чрез музиката, в която чувствата са единственото, което ни остава, има директна връзка с това, което чувства композиторът и това, което иска да каже изпълнителят", каза той. 

"Всеки човек, когато е тъжен, щастлив, или пък има проблеми в семейството - да се обръща към музиката. Тя е най-добрият терапевт", посъветва Ешкенази. 

Той разкри, че двамата са се запознали в училището "Колбърн" в Лос Анджелис, когато Симон Портър е била едва 12-годишна. 

"Още тогава беше много талантлива, музиканството и кариерата се развиха с главоломна сила и сега съм щастлив, че можем да работим заедно", каза диригентът. 

"Мисля, че е много важно да работиш здраво", допълни Симон Портър. - "Всичко, което изживявам в живота си ми помага за артистичното изявяване", допълни тя и подчерта, че запазването на човешката част е много важна за нея. 

Портър сподели, че освен да свири на цигулка обича и да чете. 

"Чета колкото мога повече, обичам да чета много неща, нови идеи, да разширявам кръгозора си. Литературата влияе много на музиката, която изпълнявам. Мисля, че трябва да има връзка между изкуствата. Родителите ми винаги са ми казвали колко е важно да съм любознателна".

На въпрос дали класическата музика има нужда от модернизация, Максим Ешкенази каза, че тя вече се е модернизирала по много начини. 

"Не толкова инструментите, колкото начинът, по който се поднася - във Facebook, YouTube, навсякъде има класическа музика. Т.е медията, по която стига до хоратау се е променила. Самият начин, по който ние поднасяме музиката, също се е променил - как структурираме коннцерта. Но основата, класиката си седи същата и това е прекрасно, защото имаме традиции", заключи той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Симон Портър изсвири откъс от последната част на Менделсон, която ще изпълни тази вечер. Вижте повече във видеото:

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback