България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Парите за култура - малко и лошо разпределени

Отличената с "Икар" актриса Илка Зафирова коментира състоянието на българския театър в ефира на Bulgaria ON AIR

30.03.2016 | 11:11 Редактор: Луиза Божинова
Парите за култура - малко и лошо разпределени

За нашето поколение театърът е приоритет, той е на първо място, каза актрисата Илка Зафирова, отличена с престижната награда "Икар" за принос към театралното изкуство в Сутрешния блок  на телевизия Bulgaria ON AIR. 

"Сега младите колеги имат възможности - риалити шоута, реклами - което им осигурява много добри средства, което не е лошо. Но смятам, че актьор, който постоянно се появява по телевизията, някак си губи интереса в очите на зрителите", отбеляза тя.

"За съжаление основното нещо започнаха да стават парите, което пак го разбирам. В тежки времена живеем, заплатите по театрите наистина са много малки", допълни тя.

На въпрос след толкова години на сцената от какво й е обидно, Зафирова каза: "Само от отношението на ръководството на държавата към българския театър и изобщо към българската култура.

"Ама извинявайте много, не може бюджетът да бъде 0,5 или и 3, или и 4 от БВП . Просто не е възможно това", категорична бе актрисата. 

"Защото в това понятие "българска култура" влизат много културни институции. В голяма част от тях ние имаме традиции, това не са неща, които ей сега така тука са изникнали. Има ужасно много проблеми, но това, в което аз съм дълбоко убедена - да, парите са малко, но и толкова, колкото са - те са много лошо разпределени", каза още Зафирова. 

"По принцип всяко отличие е много приятно, особено когато е дадено от колеги, не правителствена или президентска награда", заяви тя по отношение на получената награда "Икар" в Деня на театъра - 27 март.

"Истински вярвам, виждам, че има много смислени млади хора. Те няма така лесно да се задоволят, те не могат да имат забрани от поведението си и от това какво правят в театъра. Погледнато колко алтернативни пространства има. Млади хора какви интересни неща правят. Няма как да се продължи напред, ако младите не се държат така", завърши тя.

 

Цялото интервю вижте във видеото: