България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Бившият министър на отбраната Николай Цонев: МВР подпомага каналджиите!

Николай Ненчев взима некомпетентни решения, настоя той пред Bulgaria ON AIR

14.03.2016 | 09:00 Редактор: Мария Аладжова
Бившият министър на отбраната Николай Цонев: МВР подпомага каналджиите!

МВР е едни от основните каналджии в България. Трябва спазване на закона и предприемане на организационни мерки за защита на нашата граница. Армията трябва да бъде обучена за действия, за които не е била обучавана досега.

Това каза бившият министър на отбраната Николай Цонев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Цонев коментира новия закон, съгласно който армията ще охранява наред с граничните патрули границата ни с Турция.

"Тези поправки, които бяха приети - участие на българската армия в охраната на границата, не са достатъчни. Граничните полицаи са обучени да задържат мигрантите, българският войник не е обучен за това", посочи той.

По думите му, провелите се обучения на съвместните патрули по границата, са били безсмислени. 

Той дори застъпи тезата, че конкретното обучение е било проведено с цел да се респектират бежанците, които обаче дори не са разбрали за акцията.

"Няма проблем с българската армия", подчерта той - "По-скоро има политически проблем с управлението на министъра на отбраната, който трябва да направи нещо".

Според бившия министър армията ни е "демотивирана от хилядите неправилни и некомпетентни решения" на Николай Ненчев. 

Той разкритикува и решението за ремонтиране на изтребителите МиГ-29 в Полша с аргумента, че полската страна има лиценз за ремонт единствено на свои самолети, както и че търгът по отдаването на изтребителите за ремонт, не е бил прозрачен.