България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекарството Х за болежката У. Как ще се лекуваме?

Ще се появят ли рецепти без лекарства? Дискусия в Bulgaria ON AIR

07.03.2016 | 12:21 Редактор: Луиза Божинова
Лекарството Х за болежката У. Как ще се лекуваме?

Разпалена дискусия между здравни експерти в ефира на Bulgaria ON AIR предизвика проектът на здравното министерство за наредба за достъп до медицинска помощ.

Предложението е лекарствата по здравна каса да не се изписват с тяхната търговска марка, а с наименованието на активното вещество в тях. По този начин пациентът ще може сам да избира лекарството си. 

В студиото на "Сутрешен блок", председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов заяви, че наредбата е необходима, тъй като отдавна се говори, че такова трябва да бъде предписването на лекарствата, но въпросът е в детайлите. 

"Забелязали сме известни спекулации", обясни той и продължи: "От вратата на пациента се изписва лекарството Х. Примерно лицето има грип, без да се прави антибиограма, тази година лекуваме с този антибиотик, 90% е сигурно, че това ще бъде предписано. Проблемът е дали ще се справи фармацевтът".

Д-р Володя Василев, председател на Софийските общопрактикуващи лекари, изясни, че наредбата съществува в 4 държави: Румъния, Литва, Естония и Португалия. 

"Всички останали държави, примерно една Германия, в която всички искат да емигрират, там първо се изписва германския препарат и след това се замества от самия аптекар. 

"Тук в България не става въпрос за всички лекарства, а за лекарства само по здравна каса. В наредбата е упоменато, че лекарят първо преценява дали това лекарство подлежи на намаление през списъка за лекарства по закон и след това предлага най-ниската цена на съответния препарат на своя пациент", каза Василев. 

"А когато лекарството е сто процента безплатно, той е длъжен да го изпише по международното непатентно наименование на болести, съответно аптекарят да го замести".

Таушанов каза, че наредбата не е опасна, но има неща, които следва да бъдат изяснени в хода на нейното изпълнение и те са свързани с употребата на лекарства без търговското наименования. 

"Оригиналните лекарства се употребяват без ограничение в тази насока", обясни той и подчерта: "Важното е това - кой носи отговорност, защото той е изписал едно лекарство. Доколко медикаментът, който дава аптекарят, съответства на намеренията на лекаря да лекува."

Цялата дискусия вижте във видеото!