България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новости в програмите, а учебниците не са готови

Синдикати, издатели и учители смятат, че промените търпят отлагане

12.02.2016 | 12:54 Редактор: Ирина Георгиева
Новости в програмите, а учебниците не са готови

Новите учебници за новите учебни програми е невъзможно да бъдат готови в срок и да влязат в сила от следващата учебна година. На това мнение синдикати, издатели, учители се обединиха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Не е беда, ако нямаме учебници и нещата се забавят с още една година", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Още по темата

Веселин Тодоров от "Сиела" също смята, че трябва да има отсрочка за новите учебници. Той уточни, че само процедурата от подаването на проектите до готовите учебници не може да стане за по-малко от 5 месеца.

"Още миналата година обявихме мнението си. Изумени сме защо въпреки всичко, се продължаваше напред и може би правилно имаше рокада в МОН. Има някакви промени, написани на коляно. Неслучайно има и скандали покрай съдържанието.

По думите на Юлиян Петров трябва да се видят всички учебни програми, които са от 1-и до 12-и клас, а не на парче само за първи или за пети клас.

"Трябва да се прегледа съдържанието на учебниците, за да имат усепх учениците. Трябва ученикът да може да се приготви още в клас, а не да пише домашни вкъщи по няколко часа и да доучва", коментира той.

Началната учителка Анета Тортоманова също е на мнение, че прибързано искат да се вкарат новите учебници.

"Не е толкова притеснителна промяната, колкото бързането. Новата програма облекчава учебния процес, има по-голям процент затвърдяване на знанията. Моето мнение е, че трябва да се отложи, за да се избегне напрежението в началото на учебната година", заяви учителката.

Юлиян Петров и Веселин Тодоров коментираха и ограниченията за броя на учебниците. 

"Против сме ограниченията за броя на учебниците. Това не означава да са безброй, а 3-4. Приходите на бизнеса са същите, един ученик ще получи 1 учебник по предмет", каза Веселин Тодоров.

Той уточни, че в северозападна Европа няма никакво ограничение за учебниците, а в Гърция пък има само един учебник, издаван от държавата. 

"Но трябва ли да се движим към най-калпавата гръцка система?", запита издателят.