fallback

Детектор на лъжата срещу корупцията

Ако се зададе въпросът "Приемали ли сте подкуп?", полиграфът би свършил работа, заяви Виктор Дончев за Bulgaria ON AIR

09.02.2016 | 14:51 Автор: Ирина Георгиева

Полиграфът е устройство, което измерва стреса и реакциите на организма при различни стимуланти. Това обясни полиграфикът Виктор Дончев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите, ако се зададе въпросът "Приемали ли сте подкуп?", полиграфът би свършил работа.

"Стимулът може да бъде въпрос или снимка, която се наблюдава. Затова започвайки теста се задават въпроси, за да се провери как нивото на стрес се променя. Полиграфският тест работи единствено и тогава, когато човек осъзнава конкретно деяние или престъпление и знае, че отговорността е негова. Колкото е по-голямо наказанието и знае за него, толкова е по-голяма вероятността, за да го хванем", коментира Дончев.

Още по темата

Полиграфът измерва стрес нивото, поясни Дончев. Той добави, че тестът не е доказателство пред съда, но често полиграфиците успяват да получат самопризнания.

"Не трябва да се смята, че когато човек е много стресиран, но не е виновен - ще бъде изкаран за виновен", заяви Дончев.

БОРКОР е разработил проект за Етични стандарти за почтеност в публичния сектор, добави Елеонора Николова от Центъра. Тя обясни, че идеяа е да се даде този инструментариум и принос в борбата с корупцията към етичните ценности.

"Анализът ни е представен в кабинета на Кунева през август. Не е разгледан все още от Националното бюро по антикорупционни политики, но се надяваме добрите практики и инструменти, които сме предложили да намерят публично одобрение. Най-общо казано виждаме, че е необходим един въвеждащ ход за почтеност и затова предлагаме за новия орган, който ще се създаде Националното бюро за противодействие на корупцията да има едни входни тестове, които да се направят от специализирания орган, така наречените психометрични тестове с възможни няколко отговора и след това са структурирани индивидуални разговори с хората", поясни тя.

Тя допълни, че не се предвиждат тестове с детектор на лъжата.

"Предлагаме много сериозно да се помисли по един текст от НК, който се дебатира последните 10 години - така наречената провокация за подкуп - чл. 307, който е наказуем. Провокацията за подкуп е наказуема, което всъщност много препятства реалната борба с корупцията. Съгласете се, че подкупът не е деяние, което се извършва манифестирано на площада, а на четири очи и за целите на наказателното преследване и разкриване би трябвало Специалните служби да си служат със специално разузнавателно средство", коментира Николова.

fallback
Още от България сутрин
fallback