България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Тодоров: Чувството за несигурност се засилва сред германците

Кьолнската полиция е недееспособна, защото е крайно малобройно тогава, когато трябва да се изправи срещу много голяма тълпа

11.01.2016 | 16:09 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Тодоров: Чувството за несигурност се засилва сред германците

Чувството за несигурност се засилва сред хората в Германия след насилието в навечерието на Нова година срещу жени в Кьолн. Това коментира германологът, философ и заместник-ректор на НБУ проф. Христо Тодоров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му липсва тази обичайна за германците увереност, че са в безопасност, има стабилна държава и работеща полиция, която може да гарантира личната им сигурност.

След тези нападения започнаха да излизат тревожни факти за Германия, отбеляза проф. Тодоров. По думите му оказва се, че кьолнската полиция е недееспособна поради това, че е крайно малобройно тогава, когато трябва да се изправи срещу много голяма тълпа. Тази малобройност осуетява всички усилия на служителите. 

Загубата на доверие в канцлера Ангела Меркел се отнася и до цялото правителство, коментира проф. Тодоров.

"Ако Ангела Меркел, когато се беше вдигнала голяма бежанска вълна от лятото, беше взела по-рестриктивна, ограничителна, консервативна позиция, тя би се конфронтирала най-напред със своя коалиционен партньор Социалдемократическата партия. Нещо повече - тя би се конфронтирала с всички други парламентарни партии, защото много повече пледират за политика на отворените врати и гостоприемност. Тя се опита да приложи един ход, който приложи след аварията във Фукушима, а именно - това, с което нейната партия не е съгласна да го постави най-напред. Струва ми се обаче, че и тя и правителството подцениха ситуацията." - добави проф. Тодоров.