България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Димитър Велинов: Френските медии са по-оптимистични от българските

Всички имат нужда от Париж на мира, заяви още той във връзка с нападенията от 13 ноември

20.11.2015 | 12:41 Редактор: Мария Аладжова
Проф. Димитър Велинов: Френските медии са по-оптимистични от българските

Френските медии са по-оптимистични след атентатите в Париж, отколкото българските - това каза в студиото на Bulgaria ON AIR проф. Димитър Велинов, преподавател в СУ и председател на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа. Той е и член на Общия съвет на Софийския универистет, който избра новия ректор на ВУЗ-а - проф. Анастас Герджиков.

Именно Велинов е съобщил името на новоизбрания ректор, а по време на речта си е изразил съпричастността на СУ към френския народ след нападенията в Париж:

"Позволих си да кажа "Le roi est mort, vive le roi" - великата френска фраза, когато единия крал си отива и идва другия крал. Независимо, че ние избирахме нов ректор, предишният е жив и здрав, отива си с една много богата дейност и блестяща научна кариера. Казах го, за да може СУ да остане съпричастен с трагедията в Париж."

Проф. Велинов подчерта, че би искал обществото да се съсредоточи върху положителното, "Всички имат нужда от Париж на мира", заяви той. По думите му именно оптимизмът е водещата сила на френския дух. Що се касае до отзивите сред българските медии, той подчерта, че Париж винаги е вълнувал българите:

"Париж винаги е вълнувал българите. Първото споменаване на Париж е в най-българската книга - Рибния буквар."

Професорът цитира и творби на Добри Войников и Димчо Дебелянов, посветени на града.