България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любомир Кючуков: Създадохме един Франкенщайн

Той посочи, че глобализацията изигра важна роля в разпространението на "Ислямска държава"

19.11.2015 | 12:15 Редактор: Мария Аладжова
Любомир Кючуков: Създадохме един Франкенщайн

Процесът на интеграцията в Европа е незавършен - това каза Любомир Кючуков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той посочи, че глобализацията също играе важна роля в разпространението на Ислямска държава. По думите на Кючуков второ или трето поколение имигранти в страни като Франция са ресурс за радикалната групировка. Кючуков дори сподели мнение, че една от целите на атентатие в Париж е била привличането на последователи в Европа. Той коментира и обществената реакция от случилото се в Париж:

„В цялата тази ситуация ми липсваше и ливанския флаг. Жертвите не бива да се противопоставят, но цената им не трябва да бъде различна.“ 

Разделението на общностите е още една ключова цел на екстремистите, заяви Кючуков. 

„Това, което е очевидно е, че борбата срещу ислямския радикализъм не може да има политическо решение. Оттук нататък това се превръща във война. Това, което би следвало да се прави на терен е не само обединяването на САЩ и Русия. Трябва да се включат Турция, Иран и Ирак. Борбата срещу ислямския радикализъм не може да се води без съюз с широкия ислям по цял свят, защото обратното би довело до противопоставяне на религиите и не на последно място, всичко това трябва да се води в рамките на международното право", допълни директорът на Института за икономика и международни отношения.“

Според Кючуков разбирането за един полюс на световната култура е отворило възможност за ценностни различия и конфликти. В този смисъл той поясни, че до някаква степен съвременното общество е довело до този процес на противопоставяне и бунт. "Създадохме един Франкенщайн", допълни той. 

Що се касае до миграционния поток и рисковете, които носи със себе си, Кючуков беше категоричен, че е невъзможно да бъде спряно движението на хора. По негови думи решението за справяне с кризисната ситуация трябва да бъде солидарно и общо европейско и нито една държава не може да се бори самостоятелно. 

Той допълни, че не трябва да ни успокоява фактът, че ударът не е нанесен върху България и комплексни мерки трябва да бъдат взети незабавно.