България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Библиотекари без книги

Средната заплата в Националната библиотека е около 400 лева

04.11.2015 | 09:26 Редактор: Анита Соколова
Библиотекари без книги

Марияна Максимова работи в Националната библиотека "Св. Кирил и Методий" от 35 години. Знае английски, френски, руски, испански и италиански език. За труда си като библиограф получава малко над средната заплата в библиотеката, основно заради големия си трудов стаж. Въпреки това не иска да си търси друга работа.

„Аз си обичам работата и повечето от колегите, просто сами разбирате, че за това заплащане, ако човек не си обича работата, няма да остане. Това ми е стимул, защото виждам резултатите от своя труд, а те остават за поколения напред“, сподели тя.

Една пета от колегите на Марияна получават под 400 лева. Завършилите магистри започват със заплата от 420 лева, която понякога стига до 480. Директорката на Националната библиотека признава, че заплащането не е достатъчно.

„Заплатите са много малки в сравнение с онова, което трябва да се работи и с качествата, които трябва да притежава един библиотекар. А когато заплатите са ниски, не може лесно да бъде задържани качествени експерти. Защото младите хора харесват работата тук, приятно им е, научават много неща. Обаче в един момент започват да си търсят работа другаде, защото заплащането не ги удовлетворява“, каза директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова

За високото качество на работа, което се изисква, изискванията са високи – висше образование, няколко чужди езика и висока обща култура.

„Трябва да чувстваш професията като мисия, като кауза, за да може да понесеш тежестите на бита и на битието. И както е казал един френски историк и политик от 18 век Франсоа Гизо „Светът принадлежи на оптимистите, а песимистите са само зрители“, а ние не искаме да бъдем зрители. Искаме да бъдем в кипежа на съвремието и да имаме възможност достойно да си вършим работата“, допълни Марияна.

Освен ниското заплащане, проблем за библиографите са и тежките условия на труд. Работещите в библиотеката често боледуват и имат проблеми с очите.

„Работим при неосветени помещения, сред много прах, често пъти на много ниски температури през зимата и много високи през лятото, защото в книгохранилищата има климатици за книгите, които опазваме, но за хората няма“, посочи още експертът библиограф.

Служителите на  библиотеката подготвят символичен протест за по-високи заплати на 10-ти декември, когато се отбелязва празникът на Националната библиотека.

 

Националната библиотека е най-голямата в България, основана е през 1878. Притежава най-богатата колекция и електронни каталози, достъпни от сайта.

Репортаж на Анита Соколова и оператора Виктор Христов