България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

О.р.ген. Ралчев: Столична община трудно би могла да се справи сама с бежанския проблем

Напрежението в Турция заради бежанците може да се отрази и в България

14.10.2015 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
О.р.ген. Ралчев: Столична община трудно би могла да се справи сама с бежанския проблем

Столична община, независимо колко е голяма, трудно би могла да се справи абсолютно сама с бежанския проблем. Това обясни офицер от резерва генерал Румен Ралчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му със Столична община трябва да се координира не само полицията, но и ХЕИ, Министерство на здравеопазването, Агенция за бежанците, както и всички останали отговорни институции.

"Защото между тези хора има много болни и не знаем пред какво сме изправени. Между тях задължително има и такива от ИДИЛ, които в повечето случаи само преминават оттук." - поясни о.р. ген. Ралчев.

Положението при страните около нас е по-зле, коментира експертът. Според него напрежението в Турция може да се отрази и в България.

"Едно отпушване на границата означава да бъдем потопени. Как ще се реагира? Естествено има планове, но всичко опира до парите и до организацията. Това не може да бъде само полиция или само жандармерия, а са нужни и от Министерство на здравеопазването, Агенция за бежанците." - отбеляза отново о.р. ген. Ралчев.

"Рецептата е много сложна и много проста. Всички трябва да гледаме на тези хора като временно присъстващи от една страна и да изискваме от тях правилата за държание в нашето общество, задължителни за България." - посочи о.р. ген. Ралчев.

Положението в Белград не може да се опише - там не се вижда тревата по градинките, коментира генералът. По думите му нещата в Германия са по-радикално решени.

"Ако започнем да гледаме само София или само България това са само извадки от общата обстановка в Европа. Имам преки впечатления, защото сега се прибрах и напрактика минах през цяла Европа - от Германия до България умишлено с автомобил, за да проследя онова, което се развива като процеси и кой как реагира. В действителност с приближаването към Сърбия нещата стават много по-наситени по отношение на мигрантите - има все повече и повече хора. В центъра на Белград е неописуема ситуацията." - поясни о.р. ген. Ралчев.

Съставът на така наречените бежанци е изключително разнороден и когато говорим за Сирия бежанците са около 30%, добави о.р. ген. Ралчев.

"Тогава говорим за статута бежанец какво представлява - това е преследван в родината си заради вяра, убеждение, политическа принадлежност и т.н., който не може да остане там. Има заплаха за живота му. Всичко останало са икономически мигранти. Там, където има бежанци, те са изтласкани в периферията на градовете." - допълни о.р. ген. Ралчев.

Чуйте още от коментара в следващото видео: