България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д. Латева: Данните на Министерството на околната среда и водите не показват реалното потребление на найлонови торбички

Ако един продукт не може да се рециклира, той не бива въобще да се произвежда, каза в ефира на телевизия България Он Ер екологът Данита Заричинова

29.05.2015 | 11:44 Редактор: Радослава Димитрова
Д. Латева: Данните на Министерството на околната среда и водите не показват реалното потребление на найлонови торбички

Действителното използване на торбичките е много по-голямо от това, което представят от Министерството на околната среда и водите.  Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер Диана Латева от Браншова асоциация Полимери. По думите й данните им се базират единствено на отчетените приходи от продуктови такси, а не се вземат предвид вносните количества. Латева поясни, че за 2014 г. в министерството са постъпили 20 хил. лева, което се равнява на около 40 хил. торбички и няма как това да е реалният брой на използваните торбички.  Според нея много от чуждите производители внасят полиетиленови изделия у нас на много по-ниски цени и така българските компании не успяват да пласират продукцията си. От сектора предлагат таксата да се заплаща само от търговците, което ще позволи по-лесен контрол на институциите. Латева е на мнение, че ако се събират разделно и се рециклират, найлоновите торбички не вредят на околната среда.

Ако един продукт не може да се рециклира, той не бива въобще да се произвежда е категоричен екологът от програма "Нулеви отпадъци" на За Земята Данита Заричинова. Тя поясни, че найлоновите торбички много лесно се разпространяват в природата и бързото им разделяне на по-малки частици вреди сериозно на околната среда и животните. Според нея разделното събиране у нас все още не е масово разпространено, а рециклирането се осъществява трудно. По думите й около 30% от пластмасата в целия свят отива в сметищата, а не се рециклира.