fallback

Н. Ненков: Минималната работна заплата да се определя по отрасли и според производителността на труда

Минималното трудово възнаграждение трябва да достигне 55% от средната заплата, заяви в ефира на телевизия България Он Ер вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков

26.05.2015 | 10:02 Автор: Радослава Димитрова

Изчисляването на минималната работна заплата трябва да става по отрасли, като се отчита и производителността на труда на работниците. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Той отхвърли идеята най-ниското трудово възнаграждение да се определя по различните  региони в страната. Според него е необходимо да се определи минимален праг на заплащане за всички, а отделно да се смята за отделните браншове и отрасли, които са по-специфични.

В момента отношението между минималната и средната работна заплата е 40%, но трябва да достигне 50-60%, допълни още Ненков. Според него методиката за изчисляване на най-ниското възнаграждение трябва да бъде съобразена с покриването на инфлацията, отразяването на ръста на производителност на труда и пазара на труда. Той уточни, че в момента при пресмятането й е водещо единствено отношението между минималната и средна работна заплата.

Ненков е против идеята на някои работодатели да се премахне минималното трудово възнаграждение. Според него това ще затрудни работния процес, ако не  може да се договори приемливо заплащане между двете страни.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback