fallback

Иван Иванов: От 1 януари стартира енергийната борса

Норвежката платформа Норт Пул ще се използва за изграждането на електроенергийната борса в България, заяви в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер председателят на КЕВР Иван Иванов

28.04.2015 | 10:15 Автор: Радослава Димитрова
От 1 януари се очаква да заработи електроенергийната борса в България. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия и радио Он Ер председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според него използването на норвежката платформа Норт Пул ще гарантира повече  прозрачност и ще намали корупцията.
 
КЕВР ще определя цените за достъп и пренос на електроенергия, както и добавката „задължение към обществото“. Цената на тока за крайния потребител ще се определя на принципа търсене-предлагане, изтъкна още Иванов. Той  даде пример с Румъния, където след въвеждането на свободния енергиен пазар, цената на тока е спаднала с 40%.
 
Според експерта е наложително освобождаването на големите индустриални потребители от част от добавката „задължение към обществото“. За тези сектори се въвежда таван от около 8,5-9 млн. лева заплащане на добавката, над който фирмите няма да плащат. За да се компенсират големите производители, се въвежда малка редуцирана такса за износ на електроенергия.
 

fallback
Още от България сутрин
fallback