fallback

Ген. Съби Събев: Армията не трябва да се съкращава повече

В момента военният бюджет е едва 1,19% от брутния вътрешен продукт на България, посочи в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер ген. Съби Събев

27.04.2015 | 10:56 Автор: Радослава Димитрова
Бюджетът за отбрана трябва плавно да нараства и да достигне 2% от БВП до 2024 г. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер председателят на Съюза на офицерите от резерва ген. Съби Събев. Той подчерта, че през 2004 г., когато България влиза в НАТО военният бюджет е бил 2,6% от БВП. По думите ни армията ни е на ниско технологично ниво в сравнение с другите членки на военния съюз.
 
Проектите на министерството на отбраната възлизат на стойност около 4 млрд. до 2020 г.  Според експерта решенията на министерството са доста закъснели и се налага сега да се работи в аварийна ситуация. Той заяви, че е наложително ремонтирането на старите и закупуването на нови изтребители, които най-рано 2018 г. ще могат реално да се използват.
 
Армията не бива да се съкращава повече, предупреди генералът. Според него намаляването на военните сили ще доведе до разпадане на системата. В момента имаме сериозна липса от способности на военните сили, каза още Събев. По думите му интересът към армията сериозно намалява, но връщането на кадровата военна служба няма да реши проблема. Според него тя не генерира способности, а само изразходва ресурси. Ген. Събев обясни, че страната ни трябва да гради връзки със съюзници, а не да разрушава армията си. Според него един от големите проблеми в системата е липсата на достатъчно ръководители. 
 
 
fallback
Още от България сутрин
fallback