България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Бранков: Нужна е прекатегоризация на труда

Сред големите проблеми у нас е малкият брой работещи хора и осигурени лица

16.02.2015 | 10:16 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Бранков: Нужна е прекатегоризация на труда

Сред най-големите проблеми у нас е малкият брой работещи хора и осигурени лица. Това коментира Димитър Бранков, зам.-председател на БСК в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му това, което в момента идва на пазара на труда след образователната система е с влошени квалификационни характеристики.

"4,5 милиона работещи осигурени лица почти на пълен работен ден 12 месеца в годината срещу много по-нисък брой на пенсионерите по едно време. Преди имаше средно двама работещи към един пенсионер, а сега са едно към едно. Това е може би най-големият структурен проблем и може би невъзможността за генериране на високи доходи в отраслите, където са заети лицата." - обясни Бранков.

Нужна е прекатегоризация на труда и да бъде ограничен трудовият стаж  в опасни условия на труд, смята Бранков.

"Имаme една много деформирана рамка за пенсиониране. Ще спомена първа и втора категория труд. Особено втора категория, където имаме около 120-130 хиляди души, голяма част, от които работят при условия на труд, които не предполагат този режим на пенсиониране." - коментира Бранков.

Според експерта сериозни и дългосрочни реформи очаква бизнесът, а трупане на дългове не е път към това да бъдат осъществени те. Бранков заяви още, че е едновременно оптимист и реалист за това дали ще бъде постигнат дългосрочен консенсус по пенсионната реформа.

Чуйте коментара на Димитър Бранков за пенсионната реформа в Сутрешния блок на България Он Ер в следващото видео: