България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Salve Regina в "Софийски музикални седмици": Послание за надежда, мир, любов

За смесването на музика, театър, визуални изкуства разказват Диана Банчева и Пенка Казанджиева

21.06.2024 | 12:15 Редактор: Елеонора Танева

Международният фестивал "Софийски музикална седмици" не спира да ни изненадва със своята богата програма. Тази неделя в камерна зала "България" ще видим концертът Salve Regina. 

"Ще има поетична спойка между музикалните произведения, включи сме и визуални въздействия - музика, театър, визуални изкуства. Ще прожектираме образи, които съответстват на произведенията. Това е нещото, с което е различен концертът спектакъл. Той е насочен към по-широка публика, не само към почитателите на класиката", заяви сопранът Диана Банчева в студиото на "България сутрин".

Концертът Salve Regina е послание за надежда, мир, любов и упование в силата на духа на Божията Майка. 

"Това е поетично свързване, поетично преживяване в смисъла на поетика - да свържеш разновременни от Благовестието до Увенчанието Богородично, една представа за времето като цялост, опитваме се тези неща да са като вид преживяване - затова правим такива неочаквани смесвания", допълни сценичният дизайнер Пенка Казанджиева пред Bulgaria ON AIR.

Диана Банчева сподели, че е голямо предизвикателство да спечелиш публиката с интерпретацията на познати произведения. 

"Когато спреш да се притесняваш, когато няма сценична треска - по-добре се откажи, емоцията на изпълнителя тази връзка с автора, текста, публиката - тя вдъхновява и изпраща посланието", каза сопраното.

Salve Regina е на 23 юни, непосредствено преди празника на Йоан Кръстител и приемането на Божествените дарове на Петдесетница.

Гледайте целия разговор във видеото.