България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Труд и дисциплина: Магията на Националното училище за танцово изкуство

Танцът освен да кали тялото, изгражда и характер

29.05.2024 | 11:50 Редактор: Деси Николова

През далечната 1951 година у нас е взето решението да се създаде Национално училище за танцово изкуство. Инициативата е на основоположника на професионалния български балет Анастас Петров и със съдействието на големия руски балетен педагог Владимир Белий. И така оттогава и до днес училището обучава в три основни направления и изгражда истински професионалисти.  

"Предметът на дейност на Националното училище за танцово изкуство е професионално обучение в танцово изкуство в три основни жанра - класически танц, български танц и модерен танц. Освен тези жанрове се изучават и съпътстващи специални предмети, като дуетен танц, репертоар, танци на народите, джаз танц, исторически танци. Самото училище за танцово изкуство е единственото на Балканския полуостров, което дава професионални знания в тези специалности", каза директорът на Националното училище за танцово изкуство Бойко Неделчев.

Танцът освен да кали тялото, изгражда и характер, категорични са преподавателите. 

"Труд, ред, дисциплина, отговорност, съпричастност. Особено българският танц - той е масов танц. Синхронът изключително трудно се постига", сподели ръководителят на методическото обединение "Български танци" Асен Павлов.

За да бъде танцът готов за голямата сцена, трябва много тренировки. А при народните танци ритъмът е изключително бърз, но танцьорите са здраво хванати за ръце. От репетиционната зала и бързия ритъм на народните танци само един етаж по-нагоре музиката е по-притихнала и бавна, защото се потапяме в света на балета. 

"Танцовото изкуство е колективно. Няма как да функционираме сами. Много е важна комуникацията на едно дете с друго дете и отношението към това, което те правят в ежедневието си. Инструментът на нашето изкуство е тялото. Знаете колко е трудно всичко това да се концентрира в една положителна енергия, за да могат децата да получат комплексно образование и развитие", каза ръководителят на методическото обединение "Класически танц" Риолина Топалова.

В заключителния концерт на училището след усилени репетиции учениците ще покажат какво са научили и ще подарят едно вълшебство на публиката. В полето на класиката за първи път ще бъде представен един голям фрагмент от балета "Раймонда".

На международния ден на детето 1 юни ще бъде представен и годишният заключителен концерт на училището. Спектакълът носи името "Светът на танца".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.