България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се създават златни медалисти по математика

Предстои Олимпиада от 9 до 15 август в Бургас, обявиха инж. Александър Велинов и Мария Дренчева

23.05.2024 | 12:01 Редактор: Вяра Димова

Дълго се подготвят състезателите, преди да спечелят златни медали. На това мнение е ръководителят на Националния отбор по лингвистика инж. Александър Велинов.

"Всичко трябва да започва още в класната стая, където трябва да има някой, който да им привлече вниманието към науката, в която ще се състезават. След това има поредица от национални състезания, школи. Дълъг процес е", обясни той в "България сутрин".

Дванадесетокласничката Мария Дренчева, която е един от най-добрите състезатели на България по математика, сподели, че още от първи клас се запалва по предмета.

"Тогава ми направи впечатление колко логика има в математиката, предизвикателна е, впоследствие научих и колко приложения има в света, в който живеем. Състезанията също започнаха в първи-втори клас. Състезанията ми дават не само знания, но и среда от много блестящи млади хора със същите интереси", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

България е център за IT образование и бизнес, подчерта инж. Велинов. Според него отдавна една от целите на Олимпиадата, която ще се проведе от 9 до 15 август в Бургас, е да продължи традицията.

"Ако не се държим на върха на вълната, след няколко години ще изпаднем по-назад. За разлика от другите Олимпиади, в нашата ще привлечем и една интересна поп звезда. Това ще бъде всяка година. С помощта на изкуствен интелект ще направят общ продукт", разкри той.

Подготовката е непрекъсната, каза Мария, но за себе си не я приема като работа, а по-скоро като влечение.

"Планирам да уча в България. Разработките, по които работя, са до голяма степен математика. Това ме учи", добави тя.

Инж. Велинов е на мнение, че изкуственият интелект не може да се отрече, а напротив - процесите трябва да се адаптират към него.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа