България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инвеститор към братя Пулеви по имотния казус: На важни ли се правите, изнудвате ме

Тервел Пулев и адвокат Петър Петров се оплакаха от бездействието на институциите

23.05.2024 | 11:33 Редактор: Тодор Петров

Събориха част от спортния център на братя Пулеви в столичния квартал "Лозенец". Боксьорът Тервел Пулев и адвокат Петър Петров споделиха в "България сутрин" своята гледна точка по казуса.

"Имаме част от съсобствена сграда, в която инвеститор купува 100% от помещение и решава да го събори. Без нужните документи решава и го събаря. Само че в него има общи части - покрив, фасада и конструкцията, която държи цялата сграда. Не са ни уведомявали. Инженери ни посъветваха, че няма право да прави това без нашето позволение", разказа Пулев.

Има щети по спортния център на братя Пулеви, но жалбите им основно касаят събарянето на съседното помещение, което нарушава конструкцията на цялата сграда.

"Трафопостът заприлича на съборетина. Реалните рискове са да се наруши целостта на сградата. Няма калкан, няма фуга. Една камара инженери дойдоха, гледат и не смеят да назоват проблема. Вътрешната стена стана външна, на кадрите се вижда как работници събарят нашия покрив. Искаме незабавно да се спрат строителните дейности", настоя Тервел Пулев от ефира на Bulgaria ON AIR.

Адв. Петров посочи тезата на строителя, която е, че са налице две сгради на калкан и той просто събаря едната. Такава документация е представил и в районната администрация. 

"Нямаме две сгради на калкан. Имаме само една сграда, която е съпритежавана от г-н Пулев, в случая нейните общи части. След като половината сграда е незаконосъобразно разрушена, помещението за ел. табло стои в нищото. Всички държавни и местни институции отказват да установят, че половината от сградата е разрушена незаконосъобразно", обясни юристът. 

По думите му институциите изопачават фактите и опитват да изместят предмета на жалбата. 

"Сочи се, че има сгради, а то има една сграда. Няма допустимо такова нещо в правния мир като самостоятелно разрушаване на индивидуален обект в обща сграда. Налице е пълно бездействие от администрациите. Отказват да издадат заповед за спиране на строителството. Подали сме две жалби до Софийската районна прокуратура. От ДНСК изопачават информацията. Няма да спрем да си търсим правата дори в съда", каза още адв. Петров.

До засегната страна е достигнала информация, че инвеститорът планира да изгради 19-етажна офис сграда с подземни паркинги. 

"Много пъти сме говорили, инвеститорът се държи изключително нагло с мен и с Кубрат. Бяхме при главния архитект на София и тогава той се обади и каза: "Те ме изнудват. Вие се правите на важни ли?". Говорим за меганаглост", подчерта Пулев. 

По думите му засега няма опасност за посетителите на спортния център, но редовно при дъжд тече вода в помещенията. 

"Належащо е да изговорим бъдещ ремонт, който да се случи по най-бързия начин. В сградата има и друг съсобственик, който се държи добронамерено и не прави събаряния. Успешен бизнесмен е, но няма тази енергия като нас да се занимава с този казус", отбеляза още Пулев.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Елеонора
преди 2 седмици
Какво да кажем за нееднократно жилищна сграда в центъра, които изгубиха и външни и вътрешни стени /без значение носещи или не/ , за да се превърнат в магазини или поради странните претенции на новите си собственици? На живущите там ни остава да се молим да не тресе земетресение. Това безобразие е от началото на т.н. демокрация. Жалбите са глас в пустиня!! Сигнализирай за неуместен коментар