България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дипломат от ООН: Размерът на хуманитарна криза в Газа е невиждан, има блокаж в преговорите

"Усилията са насочени към постигане на сделка за заложниците", каза Мирослав Зафиров

22.05.2024 | 11:12 Редактор: Беатрис Младжова

Половин година измина от началото на ожесточените сблъсъци между "Хамас" и Израел. А на този фон Международният наказателен съд поиска да бъде издадена заповед за арест на лидерите както на "Хамас", така и на Израел.  

"Прокурорът Хан направи предложение дали да бъдат издадени ордери за арест, очаква се окончателното решение на съда. Реакцията тук, очаквано, е изключително негативна, тъй като прокурорът реши, че си заслужава министър-председателят и министърът на отбраната да бъдат поставени на една плоскост с водещите фигури в групировката "Хамас", което получи негативен отзвук. Това само по себе си няма общо с преговорите, които се водят от 8 месеца между "Хамас" и Израел. Към момента не можем да твърдим, че ще видим пробив в тези преговори в близкото бъдеще", заяви дипломатът и политически съветник на мисията на ООН в Израел Мирослав Зафиров за "България сутрин".

По думите му вторият етап на преговорите не преминава през трудности, тъй като предстои още доста хора да бъдат освободени. 

"В първия етап на преговорите бе постигнато споразумение с освобождаването на 104 заложници, за съжаление, на втори етап, който тече от декември, виждаме известни сериозни затруднения, тъй като естеството на останалите заложници в ръцете на "Хамас" е малко по-различно от цивилните граждани, които бяха пуснати. Има един немалък брой хора, които са загинали, това довежда преговорите до едно търгуване за това кой трябва да бъде пуснат пръв, по какъв начин. Дали те са успешни - не са, защото все още хора се намират в ръцете на "Хамас", допълни Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според дипломата обществото следи ситуацията с войната, но информацията, която излиза, невинаги е вярна.

"За момента има усещането за блокаж в разговорите за намиране на изход от тази криза, която се развива в Газа. Световното обществено мнение е изключително ангажирано с това да цели какво се случва, за съжаление, информацията невинаги е адекватна, има доста силна пропаганда, която тече и в двете посоки. Заетите с решаването на въпроса доколко тази криза може да бъде решена не са чак толкова много. Има усещане за отсъствие на алтернативен план. Усилията преди всичко са насочени към постигане на сделка за заложниците", коментира гостът.

Проблемът с хуманитарната криза в Ивицата Газа е сериозен, категоричен е Зафиров.

"През последните няколко месеца "Хамас" загуби някои от най-големите си лидери. Други хора от политическото крило също загинаха в Газа. Войната ще продължи, докато преценката на Израел е, че е постигнала стратегически успех. Все повече хора си задават въпроса дали не трябва да настъпи някаква тактическа промяна. Размерът на хуманитарната криза в Газа е нещо, което никога не съм виждал. И не само аз, а и някои от моите колеги, които имат опит като хуманитарни работници", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.