България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зелената сделка, либерализацията на пазара на тока, "Мариците" и злополуките

Трябва да променим мисленето си за начина, по който полагаме труда си, смята Александър Загоров

26.04.2024 | 11:34 Редактор: Вяра Димова

Депутатите обсъдиха отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия и решиха да бъде отложена с поне една година. На този фон синдикатите у нас настояват за отлагането на либерализацията с поне три години. 

"Това беше необходимо и навременно решение. Не става въпрос само за миньорите. Либерализацията на пазара на енергетиката е не само един пазар. Това е съвкупност от пазари, в които доминира за въглищата един тежък пазар - пазарът на емисии. Инвеститорите в слънце, които работят за енергоизточник, получават ниски цени на електроенергията", коментира конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров в "България сутрин".

Базовите и маневрените мощности са много важни, смята той. 

"Затова ще строим АЕЦ, затова трябва да издържим, да продължи да функционира комплексът "Марица изток". Той ще трябва да получи трансформации, няма да стане за две-три години", обясни Загоров.

Вчера стана ясно, че държавата ще плаща по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица-изток" за рекултивация

"Това са държавни задължения. Когато терените са нарушени, мините трябва до 43 г. да направят така, че терените да са устойчиви и да могат да се използват и след рекултивация. Логично е държавата да се погрижи на нарушените терени. Тя го направи донякъде. Моите сметки са, че тези пари не стигат", анализира Загоров пред Bulgaria ON AIR.

Според него цените на емисиите трябва да се успокоят: "Острият щурм на Европа показа, че ние не вървим по правия път. Зелената сделка, която е Пътна карта, показа редица недостатъци на политиците".

По думите на Загоров трябва да променим мисленето си за начина, по който полагаме труда си. 

"Ако просто се отделят пари за ненужна квалификация, това е грешна стъпка. Вчера видях, че хората са мобилизирани, готови са да бъдат диалогични, имат искания, но техните искания могат да съвпаднат с онова, което ние като общество искаме от тях", обясни той.

28 април е определен като световен ден за безопасност и здраве при работа. 

"Днешният ден е трагичен - случката в Чернобил е световна трагедия. Безопасността и здравето при работа е най-важният наш приоритет. Изгубим ли хората, ще изгубим всички възможности. Злополуките в България се задържат в прилични граници, но са прилични спрямо останалите страни в Европа. Ние не декларираме всички злополуки", обобщи още Загоров.

Гледайте целия разговор във видеото.