България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Киселова: Не е добре НС да заседава след 9 юни, защото ще е с изтекъл мандат

Преподавателят по конституционно право разясни процедурата за нов председател на парламента

26.04.2024 | 11:20 Редактор: Беатрис Младжова

Какво следва по процедура след отстраняването на председателя на Народното събрание Росен Желязков и кога може да бъде назначен нов с оглед на малкото време, което остава на депутатите в този парламент?

"Тъй като поведението на председателя на Народното събрание беше в доста сериозни отклонения по политически причини от разбирането, че господин Желязков е пръв между равни, можеше да се очаква, че усилията ще бъдат увенчани с успех след присъединяването на ПП-ДБ към опозицията, за да бъде свален председателят. За съжаление, създаденото мнозинство не беше проведено докрай, за да изберат нов председател", заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова за "България сутрин".

Според нея е предвидено Росица Кирова да заеме поста на председател и да ръководи заседанията.

"Съгласно тълкувателното решение Народното събрание определя кой от заместниците изпълнява функциите на председател докато се избере нов. Те решават дали да се избере днес, или в някакъв бъдещ момент до 9 юни. Оставам с впечатление, че няма съгласие кой да остане на мястото на Желязков. Росица Кирова е предвидено да ръководи заседанията, няма да изисква кой знае какви усилия, освен ако няма необходимост от извънредни заседания", добави Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ако проследим хронологията, ще става въпрос за 50-ото Народно събрание, надявам се, че там ще има председател. Ако търсим някой, който би бил потенциален кандидат за министър-председател, то това би бил председателят на 50-ото Народно събрание, а не в сегашния състав", коментира още събеседникът.

Доц. Киселова отбеляза, че след 9 юни не е добре да заседава Народното събрание, защото то ще е с изтекъл мандат.

"Изглежда сложно как едновременно съществуват две Народни събрания, но в действителност става друго. На 9 юни ориентировъчно ще се знае кой потенциално влиза в Народното събрание. На 18 юни списъкът с новоизбраните ще бъде публикуван в държавен вестник. Това ще даде основание на президента на 19 или на 20 юни да свика 50-ото Народно събрание. В този период между 9 и 20 юни все още старото събрание хипотетично би могло да се събере. Но след 9 юни не е добре да се събират, защото са с изтекъл мандат и само клетвата на новоизбраните не ги е оставила в историята", обясни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.