България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инконтиненцията - заболяване, основно при жените, влияе се не само от медикаменти

Наднорменото тегло, липсата на физическа активност и тютюнопушенето са рисков фактор, заяви д-р Явор Лозанов

25.04.2024 | 12:32 Редактор: Елеонора Танева

Национална кампания за стрес инконтиненция се провежда за втора поредна година у нас. В нея се включват повече от 10 АГ болници и клиники в цялата страна. 

"Инконтиненцията представлява неволно изпускане на урина при кихане, кашляне, физическа активност, проявява се в различните възрасти и при двата пола, по-често при жените. Една от три жени в даден период от нейната възраст стада от това заболяване", обясни акушер-гинекологът д-р Явор Лозанов в студиото на "България сутрин".

Често причина за появата на стрес инконтиненция, която не е на психологическа основа, е при тежко раждане на големи бебета, когато тазовата мускулатура се разтяга и отслабва. 

"Сред рисковете са наднорменото тегло, липсата на физическа активност и тютюнопушенето, физическата активност укрепва тазовия апарат", заяви д-д Лозанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му лечението трябва да е комплексно като се извършва не само с медикаменти. 

"Прилага се диетично лечение, физическата активност, промяна на хранителните навици, приемът на течности. При тежките форми има оперативно лечение, това на което наблягаме е неоперативна лазерната терапия", каза още акушер-гинекологът.

Гледайте целия разговор във видеото.