България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БАБХ откри нарушения при великденските проверки на агнешко, козунаци, яйца

Месото трябва да е с печат, а ако е размразено - да е отбелязано, уточни Бистра Иванова

25.04.2024 | 10:57 Редактор: Елеонора Танева

БАБХ проверява обекти в цялата страна за продажба на храни за празниците - основен акцент е върху агнешкото месо, козунаците, яйцата, боите за яйца.

"В търговските обекти се проверява сграден фонд, технологично оборудване, режимът на съхранение на храните, съпровождащата документация, начини на съхранение, етикети", посочи Бистра Иванова от БАБХ в ефира на "България сутрин".

От 8 април досега са извършени над 2 000 проверки по сигнали и жалби от цялата страна. Установени са нарушения, свързани със сградния фонд, технологичното оборудване, храни с неясен произход.

"Съставени са 6 акта, насочени за унищожаване са 200 кг животински и 50 кг храни от неживотински произход, над 20 предписания за издадени за отстраняване на нередности", посочи Иванова. 

Тя призова клиентите да четат етикета, когато пазаруват и да го правят от регламентирани места.

"Агнешкото трябва да е с печат, той носи гаранция, че месото по време на добива е имало преглед от официален ветеринарен лекар, това гарантира безопасността. Ако месото е било замразено и след това се предлага охладено, трябва да е обозначено, както и страната на произход", подчерта експертът от БАБХ.

Иванова призова да на се купуват онлайн храни, от търговци, които не са регистрирани. Зачестяват случаите на предлагане на козунаци в онлайн платформи. Експертът предупреди, че подобни храни крият рискове. 

Гледайте повече по темата във видеото.