България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуствен интелект пилотира изтребител F-16 в тестова битка с истински пилоти

Проектът е дело на американската програма за военни разработки DARPA

23.04.2024 | 11:40 Редактор: Тодор Петров

Изкуственият интелект вече управлява и военни самолети. Дали това е бъдещето на армията? 

Реален изтребител F-16, пилотиран от изкуствен интелект, е влязъл в тестова въздушна битка с истински пилоти, съобщава Ars technica. Проектът е дело на американската програма за военни разработки DARPA, която разработва AI пилота от няколко години. 

Досега той беше тестван да пилотира изтребителя в спокойни условия и участваше в симулирани въздушни битки с виртуални опоненти. От 2021 г. насам AI пилотът е бил инсталиран в тестов изтребител F-16D (Block 30) и изправен в тестови битки срещу опитни човешки пилоти. Те също са използвали изтребител F-16. 

DARPA не споделя резултатите от битката, дали AI пилотът е победил и как се е справил. Агенцията казва, че благодарение на тестовете, екипът на проекта е направил над 100 000 промени в програмния код на алгоритъма. Тя описва скоростта на напредъка като "безпрецедентна". 

AI изтребителят е имал на борда двама пилоти, които са били готови да поемат контрола в случай на необходимост. DARPA казва, че тестовете са направени миналата година, но продължават и през тази.

Вижте повече във видеото, подготвено от ководещия на "България сутрин" Иван.