България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шофьорите да се стреснат: С фиша от КАТ ще получават писмо от близък на загинал в ПТП

В тези писма най-често срещаният израз е "чакай ме", казаха гл. инсп. Мария Ботева и Йордан Жечев

17.04.2024 | 12:10 Редактор: Деси Николова

"Написах ти писмо". Под това мото започва национална кампания за пътна безопасност. Нарушителите на пътя ще получават лични писма от семейства на загинали.

"За съжаление всички сме свидетели на това какво се случва. Тази тема е навсякъде около нас. Много голяма част от това е плод на това, че не се сещаме да внимаваме", заяви инициаторът на кампанията Йордан Жечев в студиото на "България сутрин".

Писмата от семействата на загиналите на пътя ще се прилагат към електронните фишове на хората, които са нарушили закона на улицата.

"Това е една наистина нелека задача, изключително трудна за нас. Тя ще предизвика емоции дори у служителите на МВР, които ще трябва от другата седмица да започнат заедно с електронния фиш, в пощенски плик да поставят и едно такова писмо. Това е много трудно за всички. Не е тайна за никого колко много човешки животи биват отнемани, не само в нашата страна, а в цял свят", каза гл. инспектор в отдел "Пътна полиция" Мария Ботева.

Тя посочи, че в тези писма най-често срещаният израз е "чакай ме" и напомни, че във всяка една статистика, свързана със загинали хора, зад всяка цифра стои човек.

Според Жечев кампанията няма да бъде панацея на войната по пътищата, но е стъпка към един по-спокоен живот на пътя.

"Умът е странно нещо и споменът е странно нещо. С част от родителите си говорихме как всеки от тях знае къде точно е бил, когато е разбрал за произшествието. Представяме си, че ако човек, заедно с наложената му законово глоба, прочете посланието и стане свидетел на това, ще му остане не само в ума, а и във въображението", сподели Жечев.

Към момента в кампанията са планирани 36 000 писма, които да достигнат до нарушителите на пътя.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.