България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист за поругаването на гроба на Неофит: Повод всеки да се замисли къде бърка

Патриархът му е простил, вярвам в това, въпросът е да предизвика покаяние, заяви Ангел Иванов

17.04.2024 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева

Гробът на българския патриарх Неофит беше поруган. Има задържан за вандалската проява.

"Стана сяно, че това е човек с определени засивисимости, който води скитнически начин на живот, зависим от алкохол, отива и извършва противообществена проява. Ежедневно виждам скитници, хора изпаднали, хора с нелеки битки, алкохолизмът си е страст, ни повече ни по-малко това е бесовско изпълнение", коментира журналистът Ангел Иванов в студиото на "България сутрин". 

Той призова да не съдим уличения, а да се молим за него. 

"Ние не мразим грешника, а греха, Бог допусна това в дните на великия пост да ни поразтърси. Привидно грозно деяние е - първо посегателство спрямо Христовия кръст, след това и към паметта на патриарха. Това е дело на т.нар. поднебесни духове на злобата, които не търпят праведността и благочестието, олицетворение на които беше нашият прекрасен патриарх", подчерта Иванов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че деянието е повод всеки от нас да се замисли къде бърка и защо не се решават проблемите на тези хора, които трябва да бъдат в специализирани институции. 

"Трябва да го оправдаем, нашата вяра е такава, Господ е такъв, и патриархът му е простил, вярвам в това, въпросът е да предизвика покаяние", допълни Иванов.

Очакванията му са след избора на сливенски митрополит да се стигне безпроблемно до избора на нов български патриарх през юли.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.