България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БДЖ вдига цените на билетите, но обеща нови влакове с по-добри условия

Увеличението с 20% няма да намали потока от пътници, смята инж. Венцислав Славков

16.04.2024 | 11:39 Редактор: Беатрис Младжова

Билетите за влак поскъпват средно с 20%. Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1,8%, припомнят от държавните железници. 

"Увеличението на билетите се налага във връзка с увеличение на оперативните разходи. С увеличението на минималната работна заплата, на служителите също бяха увеличени с 19,6%, както и ваучерите за храна. Има разходи, свързани и с електроенергията. В миналото не мога да кажа защо не е правено. Но решихме, че трябва да направим стъпка към по-добра поддръжка. За да приведем БДЖ във вида, в който всички искат, са нужни средства", заяви управителят на "Пътнически превози" инж. Венцислав Славков в студиото на "България сутрин".

Според него увеличението на билетите с 20% няма да намали потока от пътници, защото то е направено поносимо за потребителите. 

"Имаме сключен договор за доставка на нови локомотиви, от декември-януари ще започнат да идват. 10 са на брой, други 15 са в експлоатация. Имаме сключен договор за доставка на други 76 вагона, където условията са много по-добри от сегашните. В момента организираме доставката. До началото на май очакваме първата. Няма да има намаления на потока от пътници. Все пак това увеличение от 20% е средно, в зависимост от километричното пътуване на пътниците сме го направили така, че да е поносимо", допълни Славков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Управителят на БДЖ уточни, че за изминалата година само 2% от закъсненията на влаковете са от страна на БДЖ, а в повечето случаи става въпрос за външни фактори.

"Първоначално партидата ще бъде пусната по линиите София-Бургас, София-Варна, София-Видин. Като пристигнат, трябва да се почистят, да се направи профилактика. Закъсненията от страна на БДЖ са минимални. За миналата година от всички закъснения едва 2% са от страна на БДЖ. В повечето случаи се дължат на външни фактори", коментира гостът.

Той добави, че картите запазват цената си от 1 лев, а минимални промени ще има в картите "Класик" и "Младеж".

"Засега не предвиждаме промени в разписанието на влаковете. Най-вероятно такива ще има в средата на май месец след началото на ремонтите на Централна гара в София и Пловдив. Цените за картите остават на символичната цена от 1 лев, ще има увеличение на цените на карта "Класик" от порядъка на 8-9 лв., както и картата "Младеж" с 4,50 лв.", добави инж. Славков.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.