България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В България се внасят големи количества фалшифициран мед

Михаил Михайлов обясни промените в етикетирането

12.04.2024 | 11:35 Редактор: Тодор Петров

Европейският парламент одобри временното политическо споразумение със Съвета относно актуализираните правила за наименованието, етикетирането и представянето на някои храни за закуска

Новите правила ще се борят с вноса на фалшифициран мед от страни извън ЕС чрез задължително и ясно видимо етикетиране на държавата на произход. 

"В ЕС се разпространяват огромни количества фалшифициран мед. Благодарение на натиска на пчеларите се стигна до това решение. Години наред искахме да се посочи какво е участието на вносния мед. У нас той е от страни извън ЕС - основно от Украйна, Китай, Турция и страните от Южна Америка. Вносът не е малко", коментира Михаил Михайлов от Обединен български пчеларски съюз за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че страните от ЕС трябва да одобрят това предложение и то да се въведе. На етикетите ще трябва да се обозначава страната на произход.

"Ние искаме нещо повече - да се посочват количествата на чуждестранния мед. Да се знае съотношението. Малки количества качествен български мед се смесват с големи количества вносен мед. Влизат медове, които са обременени с пестициди и високо съдържание на вредни вещества. Внасят се и се смесват главно от преработвателните предприятия", подчерта Михайлов в "България сутрин".

Той очаква да се стигне до обозначаване на процентното съдържание на вносния мед.

Гостът изтъкна, че в малките опаковки няма мед, а те са глюкозно-фруктозен продукт. Те са всичко друго, но не и пчелен мед, настоя Михайлов.

Той добави, че медът се фалшифицира на 4 пункта - от производител, от преработвател, от търговец и от пчелари, които продават на крайния потребител. 

"В цялата верига има стриктни наредби, които не се спазват. Нормативната ни уредба е много добра, изпълнението куца. Няма достатъчно ефективен контрол от БАБХ. Те се оправдават с това, че нямат административен капацитет", завърши Михайлов.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа