България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Увеличението на заплатите в държавната администрация не стига, протестите продължават

Толкова ограничен финансов ресурс няма как да пребори проблемите в сектора, смята Кремена Атанасова

09.04.2024 | 11:58 Редактор: Деси Николова

Служителите и работниците в Областната администрация на София заплашват с безсрочна ефективна стачка. Те настояват за адекватно увеличение на своите заплати. Само преди седмица на свое заседание Министерският съвет взе решение за вдигане заплатите на 53 000 държавни служители средно с по 283 лева. Увеличението е със задна дата от 1 януари. 

"Ние от самото начало казахме, че средствата няма да бъдат достатъчни и че всъщност принципът е наопаки. Първо трябваше да се направи анализ, който да каже колко средства са необходими, за да се постигнат целите, които постановлението си е поставило, след което да бъдат осигурени средствата", заяви председателят на Синдикатът на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова в студиото на "България сутрин".

По нейни думи средствата са крайно недостатъчни и не биха могли да се преборят с проблемите в администрацията.

"Сами разбирате, че с един толкова ограничен финансов ресурс, няма как нито да преборим дисбалансите в администрацията, които са наслагвани с години, нито диспропорциите в отделните възнаграждения на служители на една и съща длъжност, нито пък средствата могат да стигнат да удовлетворят на 100% исканията на работещите в администрацията", разясни Атанасова за Bulgaria ON AIR.

Гостът допълни, че има проблеми с диалога с политиците и това често е причината за протести на държавните служители и отбеляза, че е коренно важно тези служители да знаят как се формират техните заплати и да имат сигурността в това как ще бъдат увеличавани техните доходи.

"В противен случай ще продължаваме да си говорим как в администрацията няма нови хора и млади хора, които да искат да работят, как администрацията не се реформира, как ние като граждани не сме напълно удовлетворени от услугите, които предлага администрацията и няма как да е другояче. Крайно време е наистина да поговорим сериозно по този проблем, защото той е съществен. Върху държавната администрация се крепи държавността", подчерта Атанасова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа