България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Катедра "Хореография" на АМТИИ в Пловдив отбелязва 50 години

Има голям интерес към изкуствата и много кандидати всяка година, отбелязаха проф. Антон Андонов и проф. Даниела Дженева

03.04.2024 | 12:14 Редактор: Вяра Димова

50 години от създаването си отбелязва Катедра "Хореография" към Академията за музикално и танцово изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив. Неин създател е проф. Кирил Дженев.

"Това е първата Катедра "Хореография" в България и 90% от хореографите, които са се доказали в България и по света, са завършили тази Катедра. Минали са десетки имена през Катедрата", заяви ръководителят ѝ проф. д-р Антон Андонов в студиото на "България сутрин".

Деканът на Факултета "Музикален фолклор и хореография" проф. д-р Даниела Дженева, която е дъщеря на проф. Кирил Дженев, каза, че преди 50 години той се е захванал с нещо голямо.

"Знаел е, че за висше учебно заведение трябва да има висшисти с такова образование. А преди 50 години не е имало подготвени такива кадри. Въпросът е, че е събрал прекрасен екип. Тръгва с хореографска режисура, със силна методика и със задачи. Години след това разкрихме балетно изкуство, съвременни танцови техники. В нашата Катедра създадохме и специалността "Теория на изкуствата". Има много принос към образованието в България", коментира проф. Дженева пред Bulgaria ON AIR.

Има огромен интерес към Катедрата и всяка година има много кандидати, отчете проф. Андонов: "Голяма част от тях успяваме да ги провокираме да работят и създават сценични танцови произведения като творци и педагози. Голяма част от всички наши студенти танцуват на много места. Една част от тях са в ансамбъл "Тракия".

Освен артмениджмънт, студeнтите учат и много дисциплини, които са от съществено значение за тяхната подготовка, уточни още ръководителят на Катедра "Хореография".

"Различни видове танци - допълнение към бъдещата им подготовка. Най-важното е да имат голяма любов към танците", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.