България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Байков създаде уникална версия на приказката "Снежанка"

Актьорът сам сътвори приказна книга с музикален албум

28.03.2024 | 11:43 Редактор: Тодор Петров

Актьорът Петър Байков записа своя собствена версия на известната приказка "Снежанка". Илюстрациите също са негово дело.

"Преди 5 години, когато започнах да дублирам почти всички приказни филми с гласа си, винаги в съзнанието ми съществуваше въпросът как ще мога да надградя това. Реших, че този проект ще бъде "Снежанка". За тези 5 години се научих да рисувам дигитално. Реших да бъде приказна книга с музикален албум. Композирах филмова музика, озвучих героите", разказа той в "България сутрин"

Гостът уточни, че е направил съвременна версия за 21 век - как би изглеждала Снежанка в средновековната атмосфера на приказката, но през този век. Седемте джуджета са с нови характери и начинът им на комуникация със Снежанка е по-различен.

"Исках Снежанка да бъде пример за децата. Искам да бъде вълнуваща и за порасналите деца. Направих го с желание и любов, защото изпитвам голяма благодарност към хората, които през годините са ме подкрепяли. Това е дебютният ми авторски проект и моето "Благодаря" към всички тези хора", посочи Байков за Bulgaria ON AIR.

Споделя, че е имал мечта да издаде приказката и на грамофонна плоча. Тя вече е факт и също съдържа приказката и цялата музикална композиция. Петър Байков намира все повече допирни точки между своя творчески път и начина, по който Уолт Дисни е сътворил първия пълнометражен филм за Снежанка.

"Намирам вдъхновение в него и това наследство, което е оставил. Ще взема най-доброто и ще опитам да го надградя", отбеляза гостът и загатна, че ще има продължение, за което е оставил следи в дебютния си проект. 

Желанието му е проектът да бъде на различни езици, а за целта ще опита да озвучи със своя глас следващите версии на чужд език.

Гледайте целия разговор във видеото.