България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите се чувстват сигурни за икономическото си бъдеще

"Има съществен дефицит на говоренето какво ни дава Европа", каза социологът Марчела Абрашева

28.03.2024 | 10:54 Редактор: Искра Ангелова

Средно две трети от българите се вълнуват най-вече от икономическата ситуация и безработицата в страната, както и от цената на живота.

"Евробарометърът е от 20 години и е уникална система за регулярни проучвания на различни теми, поръчани от ЕК. Те се правят във всички страни членки по една и съща методика, така че данните са напълно сравними и напълно достоверни. Данните са публично достъпни, това е целта им, достатъчно е да напишете "Евробарометър" в интернет и те ще излязат. Всички изследвания имат конкретни теми, "Евробарометър" пита за общо доверие към институциите. А конкретното проучване има за цел да разбере как хората от различните региони в Европа оценяват набор от неща", каза социологът Марчела Абрашева в студиото на "България сутрин".

40% от французите и италианците също се вълнуват от безработицата и икономическата ситуация.

"За първи път в навечерието на тази година българите казаха, че се чувстват по-сигурни за своето икономическо бъдеще. Всички страни имат икономически проблеми, някои от регионите в България имат повече от други, както е навсякъде в Европа. Далеч съм от мисълта, че сме "цъфнали и вързали" и че няма проблеми с доходите, има, разбира се. Но ми се струва, че е крайно време да пенсионираме мантрата, че ние сме в икономическа криза и как всеки момент ще се взриви всичко. Това не е вярно", допълни Абрашева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Изследванията показват, че в някои страни цената на живот е основен проблем.

"Има такива пък, за които здраве и климат са основен проблем. Вас като ви питат за София - ще отговорите едно, но като ви питат за страната - ще отговорите друго. Сравнявайки се с Европа, ми се струва добре за самите нас да опитаме да сравняваме по същество и да сравняваме фактите, вместо непрекъснато да седим с нагласите си. От известно време насам преписването всичко на апатия и криза по никакъв начин не мотивира нещо да се промени", каза гостът.

Според социолога има съществен дефицит на говоренето какво ни дава Европа.

"Има излишно говорене какво Европа не ни дава и какво ни е отнела, и как видите ли ние сме втора ръка европейци. Не само българските депутати, но и партиите от политическия спектър, които се наричат евроатлантици, трябва да се опитат да говорят какви преимущества имаме", коментира Марчела Абрашева.

Проучването на "Барометър" показва, че 20% от българите са заявили, че няма да гласуват на евроизборите: "Числото е сравнимо с някои други съседни европейски страни, числото изразява една немалка част от нас, която започна да поставят под въпрос нашето членство в НАТО, но не е необичайно високо. Традиционно на евроизборите гласуват по-малко хора".

Тя е на мнение, че е по-разумно изборите да са 2 в 1.

"Мобилизацията и за едните, и за другите избори зависи от темите, които ще обсъждаме в следващите седмици. Ако са 2 в 1 - може би участието в национални избори ще повиши общата избирателна активност. И може би ще помогне на партиите, които наричат себе си европейски", добави Абрашева.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа