България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Читалище в плевенско село се нуждае спешно от 30 000 лв. за ремонт

До момента са събрани едва около 6000 лв., сподели Галя Нинова

19.03.2024 | 12:32 Редактор: Беатрис Младжова

Читалището в плевенското село Тодорово се нуждае спешно от 30 000 лв. за ремонт на покрива. За това алармира Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България.

"Не сме спирали да работим, доста са сериозни нещата при нас, наистина се нуждаем от 30 000 лв., които трябва да съберем. Читалището не спира да работи, в него участват около 50 деца, влизат поне 3 пъти седмично. Страхът ни е, че ако не направим ремонта сега, нещата ще се влошат още повече", сподели секретарят на читалището Галя Нинова в предаването "България сутрин".

До момента са събрани едва 640 лв. за каузата от необходимите 30 000 лв. Има и дарителска кутия, която ще бъде отворена след като кампанията приключи. 

"Аз съм секретар от 4 години. От тогава не съм успявала да стигна до ремонта, то си личи вече колко е сериозен проблемът. В момента събраната сума е 640 лева, имаме и дарителска кутия, която ще отворим след края на кампанията. Засега не знаем каква сума има вътре", добави Галя Нинова.

Кметът на селото няма как да помогне на институцията, тъй като читалището се финансира от Министерството на културата.

"Кметът няма нищо общо тук, защото ние сме с бюджет от Министерство на културата, сградата е лично на селото. Кметът е от ноември месец, нов и млад кмет имаме. Той помага с каквото може и работим заедно като двама млади хора. Нямаме училище и детска градина, само читалището и кметството са институциите, в които можем да си помагаме взаимно", заяви тя.

През годините от читалището са правили частични ремонти на различни помещения, но най-сериозният проблем, този с покрива, стои.

"Правим частични ремонти на части от сградата, събирали сме средства и малко или много сме освежили помещенията, но това е последното, което остана като най-голям проблем - ремонтът на покрива, затова с децата правим благотворителен концерт на 23 март, в събота. Децата вложиха много труд и енергия, за да помогнат. Те приемат читалището като свой дом", коментира Галя Нинова.

Спечелена е сумата от 5000 лв. от проект, но останала част, нужна за цялостния ремонт, тепърва предстои да бъде събрана.

"Имаме хранилище, в което има книги, то е с разцепен таван и при дъжд няма къде да ги преместим. Няма как да започнем на части ремонта с по 1000, 2000 лв. Имаме едни 5000 лв., които спечелихме от проект. Като прибавим и другите, сме близо до около 6000 лв.", категорична бе  Нинова.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.