България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Путин остава президент и иска да разшири Русия, изборите в САЩ могат да преобърнат всичко

Несериозно е твърдението, че изборите в Руската федерация са демократични, смятат Огнян Дъскарев и Чавдар Стефанов

18.03.2024 | 11:19 Редактор: Искра Ангелова

Изборите в Русия приключиха без изненада. Владимир Путин е новият стар президент. 

"На предишните избори Владимир Путин взе 76,7%, а сега са повече. Избирателната активност на предишните избори беше 63,5%, а сега върви към 74%. Една от причините е, че страната му е във война и обикновено в такива случаи обществото подкрепя своите лидери. Това се случи през 2004 г., когато Буш-младши победи Джон Кери", каза журналистът Огнян Дъскарев в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че без значение кой управлява Русия, властите се стремят към външно разширение - увеличение на величието на Русия: "Те са подпомагани от населението доброволно. Въпреки че това население е подлагано на страшни изпитания и страдания, то подкрепя своите ръководители".

"Външното разширение е свързано и със запазване на статута на клана на Владимир Путин и хората около него, със запазването на богатството му. Той заради това започна и войната. По повод думите, че изборите в Русия били най-демократичните в света, а не като в САЩ, където пречели на кого ли не, отново можем да заключим, че трансформацията към връщане на Сталинско-съветския съюз е извършена", коментира колегата му Чавдар Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му трудно може да се каже колко от населението на окупираните територии от Русия е останало.

"Дали е живо или емигрирало - или се използват старите украински данни, когато там имаше към 4,5 млн. души население. В Одеса бе обявен двудневен траур в началото на руските избори, защото повече от 20 души загинаха при ракетен удар на Русия срещу гражданските обекти в Украйна", подчерта журналистът.

Стефанов е на мнение, че Путин ще остане известен като "убиеца на Навални".

"Според проучване на агенция 20% от населението в Русия подкрепя опозицията, а 80% подкрепя Путин. Склонен съм да вярвам. Има и други проучвания, които пък казват, че около 60% подкрепят руския президент истински, а останалите 20%, които го подкрепят, се страхуват да не гласуват за него. Твърдението му, че изборите са демократични, е несериозно. Важно е оттук нататък какво следва. Сенатът на САЩ обяви Путин за военнопрестъпник", добави Огнян Дъскарев.

Той припомни, че тепърва предстои да видим дали Западът ще признае изборите в Русия.

"Главното за Путин е армията и да победят в Украйна, друго не го интересува. Той ще построи фашизъм в Русия. Има симулация на демокрация. Това, което иска да направи Путин в момента, е да си подобри отношенията със САЩ. Ако Тръмп се върне на власт, ще бъде непредвидим като руския президент", категоричен е Стефанов.

Дъскарев припомни, че Макрон направи изявление, в което каза, че очаква войски на Франция да влязат в Украйна: "На 5 ноември предстоят президентските избори в САЩ, които са от огромно значение. Много голямо значение има какво казват Франция и Германия, но най-голямо значение има какво казва Америка. Ако Тръмп дойде на власт, може и да започнат преговори".

Той смята, че руският президент ще гради и нов елит.

"Ще има натиск от Вашингтон, но зависи каква ще бъде позицията на ЕС - съюз, който все още отстоява своите интереси. Доколко ще успее да промени позициите, доколко ще осъзнае, че след 60-70 години без война в Европа войната чука на вратата на всеки. А България трябва да се подготви за мигранти от Русия", посочи Чавдар Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото.