България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ивана не е в България, кметът на Дупница прави "Паметник на ненужните деца"

Родителите намериха вина и в себе си, заяви Първан Дангов

07.03.2024 | 11:42 Редактор: Елеонора Танева

От полицията спират издирването на Ивана. Считат, че всичко което е направено, не дава резултат. Говорим за Ивана като лице, което се намира извън територията на страната. Това заяви кметът на Дупница Първан Дангов в ефира на "България сутрин". 

Очаква се днес от полицията да кажат какво следва. 

"Организаторите на разследването още в самото начало работиха по всички версии, тази остана единствената - Ивана не е на територията на страната", посочи кметът.

Още в деня, в който родителите на момичето са подали сигнал за изчезването ѝ, в издирването са се сключили над 150 души. В първите дни полиция, доброволци, целият възможен ресурс на държавата търсеше момичето. На място бяха и психолози от системата на МВР.

"Родителите ме потърсиха сами миналата седмица, благодариха за разследването. Те намериха вина и в себе си - аз ги питах можеше ли това да бъде предотвратено. Казаха, че със сигурност, ако са обърнали внимание на Ивана като дете, което да бъде по-добре обгрижвано в семейната среда", сподели Първан Дангов.

Пред Bulgaria ON AIR той съобщи, че организира инициатива за изграждането на паметник на мястото, на което беше открито якето на Ивана: "Това ще бъде паметен знак - "Паметникът на ненужните деца". Да напомня на родители, ученици, полицаи, на държавата, че тук е намерено якето, за да няма нови кампании по издирване на деца".

Кметът на Дупница очаква резултати от проверките в училището и отхвърли критиките на Синдиката на българските учители, че "гази с административни ботуши в училището, без да има право на това".

"Това е непремерена атака от тяхна страна. Да дойде Денков даже, ако иска да отговори на въпросите на майката и бащата дали ще я намерят. Ще поискам отговорност от училищните власти защо се е стигнало дотук", категоричен беше Първан Дангов.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.