България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Жертви по пътищата ще има, докато има "хранилки" и се работи на парче

Отговорен за сигурността е и доставчикът на транспортната система, а не само водачът, заяви Георги Гълъбов

05.03.2024 | 10:59 Редактор: Елеонора Танева

Румъния е статистически най-опасната страна за шофиране с 85-81 смъртни случая на милион жители през 2022 г. На второ място е Сърбия с 83 загинали на пътя на милион население, а трета е България със 78 загинали на милион. Проучването анализира данните от Европейския съвет за безопасност на транспорта. То установи също, че Норвегия е статистически най-безопасната страна за шофиране в Европа, с 21 смъртни случая на милион души. Швеция и Обединеното кралство са на второ и трето място.

Наскоро британско издание публикува апел към англичаните да внимават с пътуването в Сърбия, Румъния и България заради състоянието на пътищата.

"Това ще продължи, докато не се промени философията на работа. Единственото, което се прави, е да се налагат повече глоби, но реално погледнато загиналите са в една статистиката, броят на тежките ПТП-та продължава да се увеличава", посочи Георги Гълъбов от Института по пътна безопасност пред "България сутрин".

Според него е нужно по-добро управление на пътната инфраструктура, по-логично подреждане на скоростните ограничения. 

"Както знаем, има много места с т.нар. "хранилки". Наскоро Столичната община затвори светофар, съобщи, че маха пешеходна пътека.  Работата на парче с инфраструктурата и с охранителните органи води до такива резултати", подчерта още Гълъбов пред Bulgaria ON AIR. 

Експертът по пътна безопасност е категоричен, че отговорен за сигурността е и доставчикът на транспортната система, а не само и единствено водачът.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.