България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трюфели има, носят на България милиони, но да ги събираш се оказа незаконно

Светлозар Сидеров от Националната федерация на ловците на трюфели посочи проблемите

04.03.2024 | 11:41 Редактор: Тодор Петров

Организации на ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби предупреждават, че работата им ще бъде незаконна, защото все още не е регламентирана от Министерството на земеделието. 

"Не беше пусната заповед, която да определи новите цени на производителите и търсачите нямаха право да продават легално, както и търговците нямаха право да купуват легално. Обещаха ни, че тази седмица ще пуснат временна заповед, която да отпуши сезона и в близките една-две седмици ще бъдем включени в работна група, в която ще разгледаме промени в текстове и разрешителното да важи на национално ниво", обясни в "България сутрин" Светлозар Сидеров от Националната федерация на ловците на трюфели.

От думите му стана ясно, че в доста от стопанствата няма предвиден добив на гъби. Парадоксът в последните години е, че в стопанствата, в които има плануван такъв, няма гъби и не може да се работи. В останалите има гъби, които остават и изгниват. Берачите обаче нямат право да ги събират със стопанска цел.

"Заповедта се забави заради трудности на тълкуване на новите текстове, които бяха въведени от Министерството на финансите и заради това, че противоречат на Закона за горите. Трюфелите главно са износ, добиват се между 300 и 500 тона. Диворастящите гъби са около 2-3 хил. тона годишно. Повечето са за преработка и износ", каза още Сидеров за Bulgariа ON AIR.

"В момента Законът за горите не е пригоден за нашата дейност. Някои от предложените текстове са за забрана за влизане с лопати и мотики в горските територии, защото с тях се унищожават находищата. До момента няма фатални последствия, но проблемът все още не е решен, защото разрешително не важи на национално ниво", подчерта събеседникът. 

Всички приходи от гъби се вливат в икономиката, става въпрос за милиони. Наблюдава се голям отлив, доста хора тръгват за чужбина, коментира още Светлозар Сидеров.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Pixabay


3
1 rate up comment rate down comment 0
Росен
преди 2 седмици
Този и още двама трима *** от Русе правят интригите и събират пари от хората направило са някаква измислена уж федерация и продават стикери само прибират пари от тъпанарите по 30 лева на човек не се отчитат никъде не плащат нищо ба държавата ходят по София при министри да хленчат за закон за трюфелите то гори няма те трюфели искат да има Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Ей безработник, това не е професия а хоби. Защо почервах хиляди хорс ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Абе тоя *** защо говори от името на всички? Сигнализирай за неуместен коментар