България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Германия и Австрия са фаворити на кандидат-студентите ни, на Острова стана много скъпо

Белослава Пламенова и Яна Йовчева разказаха за изложение "Образование за успешна кариера"

28.02.2024 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Изложение "Образование за успешна кариера" отново отваря път на бъдещите студенти към висше образование в престижни университети в Европа, а също и в Япония. Събитието ще се проведе на 9 март.

"На изложението ще бъдат представени университети от различни европейски държави. Ще има тематични презентации и сме готови да дадем информация за всичко - такси за следване, процес по кандидатстване, изисквания за прием. Ще могат да се срещнат с представители на университетите и да зададат своите въпроси", каза консултантът за образование в чужбина Белослава Пламенова в "България сутрин".

Германия и Австрия са двете държави, които с качественото си образование и достъпните цени от години привличат множество български студенти. Тенденцията се запазва - особено сред възпитаниците на езиковите гимназии с немски език, стана ясно още от думите ѝ. 

"В Австрия много държавни университети имат символична такса от около 22 евро на семестър, в Германия таксите са между 150 и 400 евро на семестър. Това позволява на студентите с почасова работа да покриват основните си разходи", посочи Пламенова.

"Познанствата, които те ще създадат, ще отворят възможности за личностно и професионално развитие. Във Великобритания след Brexit условията са съвсем различни. Българските студенти трябва да плащат по-високи такси, има отлив от Великобритания. Има сравнително забележим отлив и от Нидерландия поради проблемите с настаняването. Белгия е добра алтернатива на Нидерландия, все повече интерес има към Испания и Италия", обясни консултантът за образование в чужбина Яна Йовчева за Bulgaria ON AIR.

Aфинитетът към японската култура праща все повече българи да учат в Япония. В държавните японски университети има фиксирана такса, но предлагат и стипендии, които покриват абсолютно всички разходи.

Много важно е какъв език владее кандидат-студентът. Основно посетителите на изложението са ученици от 10 и 11 клас, но има и дванадесетокласници. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR